„Горска орхидея“ - това е темата на тазгодишното издание на артистичния симпозиум „Ломея“, който организира за 18 път Природен парк „Русенски Лом“ с участието на художници от различни страни в Европа. Избрахме това удивително цвете, тъй като в него се откриват много аналогии с човека, то е растение с характер, може да капризничи, да се сърди, да изчезва, когато реши - обясни Димитър Грозданов от Съюза на художниците, който по традиция е сред главните организатори на артистичната акция заедно с Пенка Минчева. 
В качеството си на куратор на събитието Пенка Минчева представи тазгодишните участници. Това са Ален Брюне от Франция, Мария Хосе Рибас от Испания, Алфред де Локатели - роден в Словения, но живеещ и преподаващ в Италия, пловдивчанката Невена Дернева и двама русенци - Гриша Кубратов и Виргиния Пенчева-Джина, която по думите на Пенка Минчева е талисманът на арт симпозиума. 
От всичките 22 000 вида орхидеи, които растат под земята, на ниски места до нива на 5000 метра надморска височина, в природен парк „Русенски Лом“ са открити 16 вида, обясни вчера Димитър Грозданов. Според него това растение, освен че провокира с красотата си, е и в основата на напитка, която е „балкански тип виагра“. Историите за орхидеи могат да бъдат превърнати в сюжети за разкази и митове, убеден е Грозданов. Затова и не се съмнява, че всеки от участниците в симпозиума ще се вдъхнови и ще създаде фотография, живопис, инсталации. 
За французина Ален идеята е предизвикателство, Мария Хосе пък се подготвила предварително, като прочела доста литература за българските самодиви, лами и змейове и ще рисува нещо свързано с фолклора. Невена иска да пресъздаде цветовете и разнообразието на Поломието, което я е очаровало. Художниците са настанени в посетителския център на парка в Нисово, вече са разгледали Ивановските скални църкви и крепоста Червен, каза директорът на ПП „Русенски Лом“ Цонка Христова. И поясни: „Тази година традицията изложбата да бъде показана първо в едно от малките села ще бъде спазена - в събота тя ще стане част от Фестивала на рибената чорба и панаира на занаятите в село Бръшлен.. След това в неделя ще се състои и официалното й откриване в 18 ч в Художествената галерия“ на „Борисова“ 39 в Русе“.