Държавата ще придобие „Дунарит“, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред синдикатите и изпълнителния директор на военния завод по време на вчерашната им среща. Ще бъдат изкупени дълговете на дружеството, които са за 67 млн. лева. Според него няма да има проблем с финансирането на сделката, тъй като предприятието работи добре. 
За съжаление в момента управителният орган на „Дунарит“ не може да бъде освободен, въпреки че е подал оставката си, тъй като има обжалване на процедурата и новите акционери не могат да влязат в завода, обясни икономическият министър на пресконференция вчера следобед.

По думите му при това положение МВР трябва да предприеме действие за отнемане лиценза на предприятието, но Министерството на икономиката няма да допусне това да се случи. Караниколов заяви, че започва активна дейност за придобиване на „Дунарит“, за да може дружеството да се запази, работниците да продължат да работят и да не се стига до разпродажба на машини и съоръжения. „Ще направим всичко възможно да придобием това дружество. Но си има процедури, на които абсолютно всеки може да се яви и да го закупи. Въпросът е да гарантираме бъдещето му“, допълни министърът.
От думите на Караниколов се разбра и че вече през синдиците на КТБ са платени задължения от около 40 милиона лева. Парите са осигурени от държавните предприятия от военно-промишления комплекс, които през последните години са изключително печеливши. Ако операцията приключи докрай, „Дунарит“ ще се контролира от Държавната консолидационна компания. Министърът обясни още, че е постигнато споразумение с управителния съвет на „Дунарит“ в предприятието да бъде назначен прокурист с изпълнителни права като условие за спиране на процедурата по несъстоятелност.
Скандалът с поредния опит за отнемане на лицензите за търговия, съхранение и производство на военна техника се разрази в средата на август. Тогава 500 служители от завода излязоха на протест на кръговото кръстовище срещу Дунав мост и за малко спряха трафика. За да запази предприятието и лицензите, изпълнителният директор Кръстю Кръстев и съветът на директорите подадоха оставка, а министър Караниколов гарантира пред синдикатите, че няма да позволи производството във военния завод да се съсипе. Дни по-късно обаче Агенцията по вписванията отказа да впише в търговския регистър новия съвет на директорите. Това решение беше обжалвано от сегашния борд миналия четвъртък.
 В недалечното минало компанията беше част от имуществото на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Според Караниколов проблемите на дружеството сега идват именно от КТБ.
В началото на годината по същия начин пловдивският завод за ремонт на авиационна техника „Авионамс“ стана пак държавен и излезе от орбитата на Цветан Василев.