Преди повече от месец в Националния институт за паметниците на културата е внесено задание за ремонта на беленския мост на Колю Фичето, който от години се руши. В заданието е включено също и изграждането на допълнителна инфраструктура - паркинг, информационен център, обръщало за автобуси. Очаква се през септември да стане ясно дали то е одобрено, като след това ще бъде подготвен проект, с който общината ще кандидатства за европейско финансиране. По груби изчисления за реставрацията на рушащия се мост над река Янтра, изграден преди 150 години, и за прилежащата към него инфраструктура са необходими около 3,5 млн. лева. Това обясни кметът на Бяла Димитър Славов на евродепутата Андрей Новаков и народния представител Пламен Нунев, които в петък следобед огледаха важните инфраструктурни обекти в градчето. 
Сред сериозните проблеми по моста в момента е външната облицовка от каменни плочи. Наред с това по съоръжението има пукнатини и фуги между камъните, обрасло е с растителност. Перилата също се рушат, тъй като са направени от тежък камък, при който с времето сцеплението намалява. При високите води на Янтра в основите на моста се затлачват дървета и постепенно устоите се подкопават.
Преди година общината обяви дарителска кампания за ремонт на моста, по която обаче са събрани около 8000 лева. През май пък беше премиерата на документалния филм „Беленският мост на Колю Фичето“, като по време на прожекцията се проведе и благотворителна изложба на детски рисунки на емблемата на Бяла.