За шести път „Сандрово пее и танцува“ събра в събота изпълнители от различни краища на България. В конкурсната част се включиха над 50 състава, а площадът пред кметството се изпълни с любители на българския фолклор. 
Сред най-възрастните участници се оказа 83-годишната Николина Тодорова или, както я наричат, Нина Росна от Чилнов. Тя обича не само да разказва интересни истории и хумористични приказки на хърцойски диалект, но и да ги измисля по песните, които пее с приятелките си от „Чилновските баби“. Николина казва, че част от таланта си е наследила от своята майка, а като дете е участвала в различни литературни клубове, където се е влюбила в поезията. И с пълно право може да се смята за поетеса и писателка, дори през 2004 г. е издала книга с детски приказки „Горска книжка“. На фестивала „Сандрово пее и танцува“ Николина Тодорова се изяви като самостоятелен разказвач на приказки и в колектив с прочутите народни певици „Чилновските баби“, които спечелиха първото място в категория „Автентичен фолклор“ със своите песни, носии и представянето на уникални автентични калъфки за възглавници. 
Най-младата участничка пък беше 5-годишната Ива Цанкова. Тя е от Бургас, но през лятото идва на гости при баба си в Ценово. Талантливото момиче за първи път участва в сандровския фестивал и се класира на второ място в категория „Индивидуални изпълнители“. Родителите й споделиха, че това не е първата й изява на сцена. Ива е участвала в различни певчески конкурси и за скромните си 5 години вече 3 пъти е отличавана със златен медал. 
Гъдуларят Янко Янков от село Хотанца пък свири на фестивала за 4-та година. Той разказа, че е завършил училището в Котел с гъдулка, но свири и на гайда. Само че нея я пазел само за сватби. 68-годишният музикант всяка година обикаля България, за да прави това, което обича най-много - да свири народна музика. 
На сцената в Сандрово бяха представени както автентични, така и обработени фолклорни песни и танци, музиканти с различни народни инструменти се надсвирваха, а сред хумористичните постановки много смях предизвика танцът на самодейците от Сеново. Накрая се изви голямо хоро на песните на народния певец Христо Косашки.
Празникът „Сандрово пее и танцува“ се ражда преди 6 години благодарение на кмета на селото Божидар Стоилов. Той сподели, че без помощта на община Русе  идеята му за фестивала никога е нямало да се осъществи. Най-големият спонсор тази година е семейство Валентин и Здравка Йорданови, които са осигурили наградите за участниците. А сред наградените, освен „Чилновските баби“ и малката Ива, на първите места в различните категории са: тетовчани от вокален квартет „Тетово“ и ЖВГ „Авлига“ за обработен фолклор, читалище „Искра-1839 г.“ от село Паламарци за изворен фолклор, танцьорите от „Мартенски пъзел“ сред клубовете до 18 години, „Анесица“ от Тетово от клубовете над 18 години. На първо място сред индивидуалните изпълнители се класираха Тодор Георгиев от Мартен и Петър Тонев от Русе. Двете награди на кмета на Сандрово бяха връчени на читалището в Паламарци и читалището в Тетово за цялостното им представяне.