Русенският производител на малки маневрени локомотиви „Експрес Сервиз“ ще достави още две свои машини на софийското метро, научи „Утро“ от маркетинг мениджъра на фирмата Цветелин Колев. В столичната подземна железница вече работят два дизелови локомотива от серията MDD 3, първият от които вече има 7-8 години трудов стаж. Сега към тях ще бъдат прибавени още два от същата серия, които се изработват в момента.
Вчера „Експрес Сервиз“ извърши първата си доставка за Литва. Както „Утро“ писа, държавните железници на прибалтийската република бяха поръчали две машини от новия модел на русенската фирма ES 1000 - акумулаторен локомотив с двойно по-голяма мощност, способен да дърпа до 2000 тона. Едната от тях ще извършва маневри в столицата Вилнюс, а другата - в Каунас.
По молба на други потенциални клиенти фирмата е направила няколко теста с ES 1000 по трасето от завода си в района на гара „Образцов чифлик“ до Индустриална зона „Тегра“ (КТМ). Малкият локомотив, задвижван от батерия с капацитет 160 квтч, се справил успешно с композиция от 18 пълни с гориво цистерни с общо тегло 1400 тона. А резултатите показали, че едно зареждане, на стойност към 32 лева, е достатъчно за 5000 тонкилометра. За сравнение - това са 20 литра дизел,  които един голям локомотив изразходва за един час на празен ход, обясни Цветелин Колев.
Русенската „Експрес сервиз“ има единствения завод за ремонт на локомотиви в страната. Тя е и единствен производител на локомотиви, като портфолиото й включва няколко серии дизелови и електрически маневрени локомотиви. Нейни машини се движат на всички континенти, включително и далечна Австралия.