Да, Ню Йорк е провокация, но от тези, които си струва да преживееш многократно. Първата среща с Голямата ябълка само разпалва любопитството и отваря апетита за нови емоции, които само този многомилионен и мултикултурен център може да предложи на туриста, изкушен да опита поредното предизвикателство. 
Ню Йорк се смята за един от символите на американската свобода и това съвсем не е преувеличено, нито пък е мит. Градът никога не спи, а усещането да се разхождаш по улиците му е неповторимо. Тук не робуваш на предразсъдъци, не се чувстваш като чужденец или нежелан - просто защото в Ню Йорк има място за всички. 
Ако има нещо, което създава неудобство за европееца, това е единствено пътуването до Голямата ябълка. Презокеанският полет е доста уморителен, тъй като трае между 7 и 9 часа, в зависимост откъде се лети към Щатите. Самолетният билет от България до Ню Йорк и обратно се движи в рамките на 500-600 евро, според това колко рано е купен.
Обикновено туристите предпочитат да отсядат в хотели в Манхатън, а придвижването от летището до острова в сърцето на Ню Йорк става най-лесно с такси или ван. Такситата вземат около 50 долара в едната посока и много от пътуващите предпочитат да наемат споделен ван, който е като маршрутка и срещу 20 долара на човек оставя всеки пред съответния хотел. Резервациите се правят предварително през съответните сайтове, а на летището има информационен център, който съдейства за връзката между шофьора на буса и клиентите. 
Разстоянието до Манхатън е около час, така че това трябва да се има предвид, особено на връщане,
когато се пътува от хотела към летището.
Макар Манхатън да не е истинският Ню Йорк, а само част от него, всяка първа среща с града започва от острова с авенютата и улиците, подредени в правоъгълници. Въпреки че изглежда лесно да се ориентираш, понякога се случва да вървиш в обратната посока - тръгнал си по 57-а улица към Пето авеню да видиш луксозните магазини и „Рокфелер плаза“, а се оказваш на Седмо авеню. Проблем за европейците са и обозначенията север-юг, изток-запад на съответните улици - особено пък, когато се чудиш кой от многобройните изходи в метрото ще те отведе на точното място. И докато говорим за метрото - в Ню Йорк този вид транспорт е един от най-хаотичните, поне за чужденците. В много от влаковете няма електронни табла, които да указват маршрута и спирките, а за да разбереш накъде трябва да пътуваш, трябва да познаваш едва ли не картата на целия Ню Йорк. 
Най-трудно става, ако решиш да ползваш метро събота и неделя
Тогава маршрутите се променят, има линии, които не се движат, други поемат техните разписания, но спирките съвпадат само отчасти и объркването е пълно. Трябва малко време, за да свикнеш. Затова много от туристите предпочитат да обикалят Манхатън пеша, още повече, че билетчето за метрото не е никак евтино. За едно пътуване цената е 3 долара, като след закупуването на билета имаш два часа да го използваш. По-удобно е да се купува карта, която се зарежда с пари и има период на времетраене, който може да се удължава. Повечето карти са за десет дни, като така цената за едно пътуване излиза около 2,80 долара. В същото време, при зареждането й с 10 долара, получаваш един долар бонус. 
Но да се върнем на разходката из Манхатън. Задължително за всеки турист е да се качи на Емпайър стейт билдинг, за да види Ню Йорк отвисоко. Чакането да се стигне до заветния 86-и етаж продължава около два часа, защото този билет - 34 долара, е по-евтин в сравнение с т.нар. fast track, при който избягваш опашката и отиваш с асансьора директно към целта. Втората обсерватория е на 102-ия етаж, а цената там е 54 долара. 
Гледката си заслужава, но има една подробност -
няма видимост към Сентрал парк, тъй като „Рокфелер център“ със своята най-висока точка - Топ ъф дъ Рок, закрива гледката в тази посока. Затова много от гостите на Ню Йорк предпочитат да се качат и на 70-ия етаж на Топ ъф дъ Рок, за да видят и другата част от града. Освен това билетът излиза по-евтино - 34 долара.
Като символ на Ню Йорк Статуята на свободата на остров Елис е притегателна за всеки гост на Голямата ябълка. Най-добре е да се резервира предварително билет по интернет, тъй като има случаи, когато часовете за посещение са заети поне с месец напред. Цената за ферибота с качване на короната на статуята е 28,50 долара. За онези, които искат само да зърнат отдалеч внушителния монумент, има един безплатен вариант. Това са корабчетата, които осъществяват връзката между Манхатън и Стейтън Айлънд. Пътуването с тях е около 25 минути в едната посока, като те минават покрай Статуята на свободата. На връщане пък се разкрива прекрасна гледка към небостъргачите. 
Спирката на корабчетата, която се намира в Долен Манхатън, е подходяща отправна точка за пешеходна разходка към финансовото сърце на Ню Йорк „Уолстрийт“. На пресечката на „Бродуей“ и „Стейт стрийт“ се намира
символът на финансовата мощ и борсовите игри - прочутият бронзов бик
Смята се, че ако го хванете за рогата, ще имате късмет във финансовите дела, а щастието ще ви се усмихне още повече, ако го докоснете и по тестисите. 
Съвсем наблизо е и Мемориалът, посветен на трагичните събития от 11 септември 2001 г. , когато загиват 2983 мъже, жени и деца. В основите на рухналите при атентатите кули-близнаци, на кота нула, са оформени два огромни басейна, по които каскадно се стичат тонове вода. По стените на всяка каскада са гравирани имената на всички жертви, групирани в съответствие с местонахождението им по време на атаките. На мястото на някогашния Световен търговски център е изграден и музей, разположен на седем равнища под земята, където са запазени две стоманени греди от разрушените кули. Гледката е потискаща, защото показва какво ражда безумието на тероризма и колко много са невинните му жертви. 
В противоположния край на Ню Йорк, край Сентрал парк, също има място, където се стичат много хора, за да сведат глави в памет на друга невинна жертва. Става дума за 
прочутата сграда „Дакота Билдинг“, където на 8 декември 1980 г. Джон Ленън е застрелян от Майкъл Чапман
Входът не се вижда от пръв поглед, тъй като не е откъм Сентрал парк, а е в една от пресечките. Той се охранява денонощно от двама портиери, които бдят за спокойствието на обитателите.  През годините тук са живели фамилията Стейнуей, най-известните производители на пиана, композиторът Пьотр Илич Чайковски, балетистът Рудолф Нуреев, Ленард Бърнстейн, Лорен Бакол, Боно от U2 и други световни звезди. 
Поклонниците на творчеството на Джон Ленън и привържениците на неговите пацифистки убеждения не пропускат да положат цвете и на мемориала „Строубъри Фийлдс“. Той се намира в Сентрал парк, точно срещу улицата на „Дакота Билдинг“, и носи името на прочутата песен на „Бийтълс“ - „Strawberry Fields Forever“. В средата се намира мозайка, на която е изписано знаковото заглавие на песента на Ленън „Imagine“, а встрани е поставена бронзова плоча, отново обсипана с цветя. На нея са изброени 121-те страни, които подкрепят „Строубъри Фийлдс“ като Градина на мира. 
Сред тях с гордост можем да видим изписано и името на България
Сентрал парк е едно приказно място за разходка и отдих - огромна територия с езера, дървета, цветни храсти, зоологическа градина и интересни статуи. Част от тях са посветени на известни писатели и поети като Уолтър Скот, Фридрих Шилер, Уилям Шекспир, Робърт  Бърнс, Ханс Кристиан Андерсен, а за децата е истинско удоволствие да се покатерят по скулптурната група с героите от „Алиса в страната на чудесата“. Единственото, което е необичайно за българина, е липсата на заведения в парка - те се броят на пръстите на едната ръка и не са предвидени за заседяване, а само да си вземеш напитка или нещо за хапване и да продължиш. И още нещо - американците, известни със строгите си мерки срещу тютюнопушенето, са забранили паленето на цигари в целия парк.
В Манхатън буквално на всяка крачка има по нещо интересно - няма смисъл да се изброяват всички музеи и галерии, които предлагат среща със световното изкуство. Сред най-атрактивните си остават восъчните фигури на „Мадам Тюсо“, където можеш да се снимаш дори като президент на САЩ. 
Билетите, закупени онлайн, са 5-6 долара по-евтини
Иначе стандартната цена е 34 долара, а в комбинация с 4D прожекция на филмче става 39 долара. Задължително е на излизане да се купи статуетка „Оскар“, на която срещу дребна сума на място гравират името на притежателя й. Музеят е в непосредствена близост до „Таймс Скуеър“, чието пространство буквално е превзето от огромните светещи реклами, а множеството от хора, особено вечер, е неописуемо. Тук са и опашките за билети за представленията в театрите на „Бродуей“, особено в дните, когато се пускат пропуски с намаления. 
Ако попаднеш в Манхатън около Коледа или Великден, няма как да пропуснеш площада в средата на „Рокфелер център“, обграден със знамена от всички страни. Това е мястото на огромното коледно дърво, чиито светлини се палят тържествено в началото на декември, а под него е изградена ледена пързалка. Зелените лехи отпред пък се украсяват със светещи ангелчета, които по Великден са заменени от големи цветни яйца и въртящи се фигури на зайчета - отново от цветя. 
Великденските празници 
превръщат най-скъпата улица в света - Пето авеню, в световна атракция 
заради Парада на шапките. Уникалното събитие датира от началото на миналия век, когато след църковната служба нюйоркчани са излизали да се разходят в новите си дрехи, а жените са били задължително с елегантни и красиви шапки. Днес шапките са превърнати в истински произведения на изкуството, задължително с цветя и Великденски мотиви. Екстравагантните модели достигат до половин метър височина, а някои от участниците водят със себе си и истински животинчета. 
Да присъстваш на парада е неповторимо преживяване, след което спокойно може да отдъхнеш на кафе и морковена торта примерно. Такава възможност дава „Тръмп тауър“, която е на същото това Пето авеню. Тортите, които предлагат, са невероятно вкусни и струват 6-7 долара парчето, а обстановката е повече от приятна - сред истински водопад и лукс, прилягащ напълно на Голямата ябълка.