Обновеният Градски стадион в Русе, който бе открит тържествено в края на април, "оплешивя" и се превърна в блато. Теренът, на който футболистите от Дунав играят домакинските си мачове от Първа лига, е в повече от трагично състояние. За ремонта му, приключил само преди четири месеца, Спортното министерство отпусна целево 1 млн.лв. Именно ведомството сключи и договора с фирмата изпълнител след обществена поръчка, което връзва ръцете на общината да предприеме действия по корекции, предаде БГНЕС.

Липсващи чимове, суха трева, заблатени участъци, стърчаща отдолу мрежа – така изглежда в момента теренът на Градския стадион в Русе. Според общината причината е некачественото изпълнение на ремонта. „Проблемите са много – като започнем от самото задаване, при самото сключване на договора, заданието, проекта, изпълнението и всички тия неща са заложени още при самия ремонт. И сега, въпреки големите усилия, които полагаме за поддръжка на терена, той не е в това състояние, в което трябва да бъде. В централната част на стадиона, при едно и също поливане във всяка една точка от терена, се получава заблатяване. Водата не се оттича и тревата започва да гние. По двата фланга на стадиона оттичането е по-бързо и се получава съхнене. Така че самото оттичане, самият дренаж, целият терен е направен грешно. Има проблеми и със самата поливна система, тъй като разширителният съд е неправилно поставен, там съответно налягането не е добро в разпръсквачите и се получават сухи зони“, коментира директорът на общинско предприятие „Спортни имоти“ Веселин Богданов.

Общината изпратила вече три писма до спортното министерство, което е сключило договора с фирмата-изпълнител, като се настоява за незабавен ремонт. „Той е необходимост, да се добави допълнителен дренаж, зачимяване с нови чимове. Ние от общината нямаме право да го правим, понеже все още теренът е гаранционен и би трябвало да бъде извършен от фирмата, която е извършила ремонта“, обясни Богданов. Има фирма, която е готова да го направи, но тогава общината ще загуби гаранцията.

Все още няма яснота дали,кога и от кого ще се случат корекциите. Бъдещият ремонт ще отнеме около месец, като през това време може да се наложи „Дунав“ да играе домакинските си мачове на друг терен.