Бих желал да приветствам с добре дошъл господин Макрон след 10 години прекъсване на визитата на френски президент. И да му благодаря, че България е сред първите дестинации в програмата му. Приемам това като качествен ръст в нашите взаимоотношения. Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа отговорно на отношенията си с Франция.

Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция на двамата президенти след разговора им на четири очи, предаде репортер на БГНЕС. Темите на разговора бяха свързани с предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, подготовката на България за влизане в Шенгенската зона, евроинтеграцията на Западните Балкани, както и плановете на Макрон за реформи в ЕС.

„Също така се надяваме да изпълним тези отношения с конкретика. Обсъдихме важни аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Ф е сред нашите търговски партньори. Двустранният стокообмен се увеличава постоянно и достига 1.9 млрд евро. Има още потенциал и затова е добре връзките да продължат. С президента Макрон се модернизацията на въоржените сили, касаещо превъоръжаването на България. Налице е потенциал това сътрудничество да продължава в областта на военноморските сили и сухопътните войски“, каза Радев. Той изрази уверение, че Франция ще подкрепи усилията за присъединяване в Шенген, както и в организацията за икономическо сътрудничество и в предверието на еврозоната“, подчерта българският президент.

Днес обсъдихме важни въпроси – европейска сигурност и отбрана, мигрантска криза и Шенген, българското председателство, социална Европа.