Официалното посещение на френския президент Еманюел Макрон започна с 15-минутно закъснение. Българският президент Румен Радев посрещна високия гост пред автомобила, с който пристигна в двореца Евксиноград, предаде репортер на БГНЕС.

Двамата държавни глави са придружени от съпругите си.

Президентът Радев топло се ръкува и прегърна с Макрон, След три-минутен приятелски разговор пред автомобила, от който от далеч личеше добро настроение за предстоящите преговори, двамата президенти направиха преглед на почетната гвардейска рота. Бяха изсвирени химните на двете страни, след което Радев и Макрон представиха един на друг двете делегации, които ще участват в преговорите. Пред самия вход на двореца двете президентски двойки си направиха фамилна снимка.

Във връзка с 15-минутното закъснение някои от журналистите се пошегуваха, че реформите на ЕС закъсняват с 15 минути.

След церемонията по посрещането двамата президенти влязоха на преговори на четири очи, които се очаква да продължат малко повече от един час. Те ще обсъдят предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, подготовката на България за влизане в Шенгенската зона, евроинтеграцията на Западните Балкани, както и плановете на Макрон за реформи в ЕС и по-специално за промяна директивата за командированите работници в рамките на ЕС. Предмет на разговорите ще бъде и миграционната политика на ЕС и защитата на външните граници на общността.