За пета поредна година Русе е един от петте града-домакини на акцията „Стара хартия за нова книга“, стана ясно вчера. Инициативата учи децата да не изхвърлят употребяваната хартия, а да я предават за рециклиране. 
Тази година кампанията стартира на 9 септември в Хасково, ще премине през София на 10-и, а в Русе ще се проведе на 17 септември, неделята след първия учебен ден. След това ще продължи в Пловдив и Бургас. 
От 10 до 14 ч на площад „Свобода“ пред Съдебната палата всяко русенче може да дойде с възрастен придружител и да предаде събраната стара хартия - тя трябва да бъде поне 5 килограма. Срещу това всеки ще си избере нова детска книжка и ще получи още подаръци.  
Тази година талисманът на кампанията е фентъзи героят Пърси Джаксън, който според версията на американския детски писател, автор на поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ Рик Риърдън, е син на Посейдон и племенник на Зевс. На темата за митовете е посветен и тазгодишният конкурс за кратък разказ „Стари герои в нови истории“, в който могат да се включат деца и тийнейджъри до 18 г. от петте общини, където ще се събира хартията. Те трябва да изпратят своите къси разкази до 5 септември на e-mail адрес: [email protected]