Любопитни сюжети и модели ще видят русенските ценители на изкуството в изложбата, която предстои да се открие на 1 септември в залата на „Борисова“ 6. Там своите последни работи ще представят две майсторки от Дунавската задруга - авторката на кукли Татяна Колева и художничката Ваня Петрова. 
Ваня, която е известна повече със своите иконописни работи, този път ще покаже пред русенци другото си амплоа - акварелите. Сред тях доминират различни женски образи - жени в български носии, портрети на съвременни жени, които носят различни лирични послания.
Интригуващи работи ще представи и Таня Колева. Майсторката и този път ще преведе зрителите през различните етнографски райони в България, като покаже характерните носии. Заедно с това тя ще представи най-новите си произведения: образите в миниатюра на царската двойка Константин Тих и Ирина, а също и на севастократор Калоян и съпругата му Десислава. Те са изработени като копия на изображенията на двете двойки, зографисани от двете страни на Боянската църква. Със сигурност вниманието ще привлекат куклите, пременени в невестински костюми, една от тях е облечена с умален модел на невестинския костюм на дъщерята на Симеон Сакскобургготски Калина от деня на нейната сватба с Китин Муньос.