С една от най-ценните награди - приза за хореография, на един от най-авторитетните фестивали с марката на световната организация ЦИОФФ, се завърна от Истанбул младежката формация на танцовия ансамбъл „Русчуклийче“ към Общинския детски център за култура и изкуство. Танцьорите, водени от тяхната ръководителка Нели Гарвалова, бяха селектирани за участие във феста „Златен мост“ в истанбулския квартал Буюкчекмедже. В конкурсната програма русенските танцьори излезли с 20-минутно представяне на 6 танца от цяла България, а в 3-минутната - фрагмент от „Пиринска сюита“. Регламентът бил драконовски: секунда повече или по-малко изпълнение вече отнема точки. Оркестърът също свиреше с хронометър, обяснява Гарвалова. Освен това комплексната оценка за танцьорите от 23 държави /сред тях Бразилия, Аржентина, Гуам, Южна Корея/ включвала също и поведението на групата, отношението с останалите участници, забавленията, храненето и пр. Русенци успели да омаят не само публиката, но и журито и организаторите с всичко. Те показали вихрени танци и богатство от костюми /за да спестят време за преобличане момчетата излезли с два костюма един върху друг/, но също и шопска салата на българската презентация, дружелюбие, а и стилно участие в карнавалната вечер с дрескод черно-бяло: младежите били издокарани като дяволи в черно и с рогца, а девойките били ангелчета в бяло и с нимби над главите. 
Организацията беше перфектна, събитието беше повече от мащабно - концертите се излъчваха по телевизии в 64 държави, в това число и в България, а едно от главните действащи лица там беше кметът на Буюкчекмедже /квартал с около 160 хиляди жители/ д-р Хасан Акгюн, който през цялото време беше постоянно на фестивала, разказа Гарвалова. Артистичното събитие освен танцов конкурс включва също представяне на занаяти и други изкуства, свързани с фолклора. 
Единственото инфарктно преживяване продължило малко повече от денонощие, но хвърлило в стрес българската група. Някакъв летен вирус връхлетял „Русчуклийче“ точно в навечерието на тяхното конкурсно представяне на сцената. Адски висока температура и стомашни проблеми повалили 7 от 24-те танцьори и ги вкарали в болница на системи. 12 години кандидатстваме за участие в този фестивал, два месеца се подготвяхме, като отработвахме движения и музика по секунди, а точно в този момент да ни се случи това - припомня си кошмара хореографката. Медиците вдигнали на крака 6 от танцьорите, но един останал в болницата. Затова буквално в последния момент се наложило да се внасят корекции в програмата. Обидното е, че този вирус наистина трае точно един ден - на следващия всички се чувстваха добре, но пък след нас пострадаха бразилците, разказва Гарвалова. 
Със сигурност участието ни в този фестивал ще се помни дълго, с всички чудесни преживявания, казва ръководителката. И се надява, че високата оценка от журито на „Златен мост“ ще отвори нови врати и посоки за „Русчуклийче“.