Сръбска иновация за опазване на овощните градини от градушки, слани и дори птици и насекоми разглежда Съюзът на дунавските овощари. След унищожителната градушка, попиляла дръвчетата в Сливополско и в други общини, браншовата организация търси начин да реши кардинално проблема за в бъдеще. След като бяха проучени възможностите за защита чрез френска технология за разбиване на градоносни облаци, сега е набелязана по-универсална система, внедрена в западната ни съседка. Да се запознаят с нея са били командировани двамата млади агрономи Татяна Трифонова и Йордан Кръстев, назначени в съюза с финансовата помощ на фондация „Америка за България“.
Сръбската иновация представлява подпорна конструкция с мрежи, включваща апарати против слани, късни пролетни студове и система за повишаване на атмосферната влага. Освен че пази от градушки, птици и насекоми, тя служи и за засенчване. 
Системата обаче има и недостатъци. Първоначално се изгражда конструкцията, а овошките се засаждат под нея, което я прави трудно приложима за съществуващи вече овощни градини. Освен това цената й е твърде висока - над 7000 евро за декар. 
Такива инвестиции в Сърбия са реализирани с финансова подкрепа от държавата и Европейския съюз. Такава е и идеята на дунавските овощари. Най-вероятно ще се отиде към кандидатстване по европроект, като се използва действащата вече Местна инициативна група Сливо поле-Тутракан-Главиница.