Работодателските организации потвърдиха, че ще блокират и втория кръг от преговорите за минималните осигурителни доходи (МОД) за следващата година. За втора поредна година работодателите отказват да участват в разговорите със синдикатите по определянето на размера на минималните осигурителни доходи. Те официално обявиха това миналия месец с писмо до браншовите работодателски организации.
През миналата година работодателските организации отказаха участие в преговори за МОД за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата в България. Със същия аргумент бизнесът отказва преговори и за догодина.
Практиката при минималните осигурителни доходи показва безсилие на контролната система да се справи с недекларирания труд. Такава практика не съществува в държавите - членки на ЕС, смятат работодателите.
Социалният министър Бисер Петков вече заяви, че ако работодателите не участват и във втория етап на преговорите за минималните осигурителни доходи, ще се наложи държавата в негово лице да определи какви да бъдат те.