На 23 август в зала „Сердика” на столичния София Хотел Балкан (бивш Шератон) над 600 български първокурсници, приети да учат в британски ВУЗ от тази есен ще се съберат на финална ориентация и последни консултации, преди да отпътуват за острова.

Консултациите ще се проведат в три сесии съответно от 10.00ч., 13.00ч. и 15.00ч. Това е първият випуск български студенти, приети да учат в Англия след Brexit, които ще могат да зададат своите въпроси и да получат конкретни отговори за бъдещия си престой в чужбина.

Всеки студент ще получи личен пакет с формуляри за първоначална регистрация в университетите, телефон за спешна връзка, инструкции за посрещане и настаняване. Кандидатствалите за студентски кредит ще получат и официалните си потвърждения за отпуснатата сума.

Срещата събира за първи път и дава възможност да се запознаят бъдещите колеги, които ще учат в един и същи университет през следващите 3 години.

Ориентация се организира от международния проект „Световно образование“, по който пътуват около 80% от обучаващите се на Острова български студенти. Целта й е да се улесни тяхната адаптация в чужбина и да се избегнат грешки и пропуски в началото на първата им учебна година зад граница.