Трябваше да минат над 100 години и в Република Македония някой най-накрая да разбере и осъзнае сръбската политика на Балканите и въобще позициите на Белград по отношение на Македония. Само за една нощ, без никакви причини, Сърбия напълно опразни посолството си в Скопие. Събра всички дипломати и чиновници и заедно с цялата документация те отпрашиха за Белград - както казаха, за допълнителни консултации заради настъпателното разузнаване на македонските, но и на чужди служби срещу сръбския дипломатически персонал. Този акт на сръбската политика разкри цялата враждебност на Сърбия към Македония и нейния народ. Не става дума за това как ще гласува Македония за членството на Косово в ЮНЕСКО - Косово вече се отказа да подава молба за членство в тази световна организация. Става дума за акт на насилие срещу македонската държава и нейния народ, нещо, което е практика през изминалото столетие.

Но нещата вече не са същите ... Сърбия вече не е голяма сила на Балканите. Тя изобщо не е сила! Това е държава, която не може да се прости с илюзиите за величието си, а същевременно е верен слуга на московската политика, която тя води безрасъдно на Балканите.

Македония реагира достойно, когато сръбския разузнавач Горан Живалевич и колегата му Мирослав Лазански, координирани от македонския депутат от сръбски произход Иван Стоилкович, нахлуха в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27 април тази година, за да подкрепят правителството на Никола Груевски. Този акт, който осъдиха малко македонските медии, беше брутално активно мелопирятие пред очите на целия парламент и на македонската общественост.

Но всичко това е минало. Сега безсънните кошмари на сръбския президент Александър Вучич са изпълнени само с един въпрос: колко македонски и чуждестранните разузнавателни служби са проникнали в сръбското дипломатическо тяло в Скопие, колко дипломати са купени и назначени, колко от тях са готови да "минат от другата страна". Властелинът в Белград е Путин, който открито предупреждава Вучич, че Скопие е само върхът на айсберга, че някой дълбоко е проникнал в сръбското разузнаване и сега въпросът е: или чистка в разузнаването и дипломацията или помитане на Вучич. А Скопие? Това е дребен въпрос, за който никой сериозно и не мисли.

--------------------

Владимир Перев, македонски журналист, политолог и политически анализатор.