Петър ГЕЦОВ
Общинските служби по земеделие са подали 79 сигнала към прокуратурата за договори за наеми на земи, съобщават от пресслужбата на Министерството на земеделието, храните и горите във връзка с оплакванията на собственици на земи за преотдаване на площи без тяхно знание. Както „Утро“ писа, такива случаи масово са регистрирани и в Русенско, където бяха подадени заявления за стотици парцели с неясен статут. В съмнителната схема, с която вече се занимават Икономическа полиция и прокуратурата, участват мъж и жена. Той твърди, че е издирил собствениците и е сключил споразумения с тях, след което подписва договор за отдаването им под наем на съдружничката си в операцията. Точно този договор се предоставя в общинските служби по земеделие, за да се получи правно основание за ползване на земята.
След получените сигнали, министърът на земеделието Румен Порожанов е наредил със своя заповед на областните дирекции „Земеделие“ всички договори, представяни в общинските служби по земеделие за регистрация, да бъдат проверени за връзката на наемодателя със собствеността на имота или наличието на пълномощно от собственик. 
В случаите, в които тази връзка не е установена, служителите на общинска служба земеделие уведомяват лицата, вносители на договора за регистрация, за предоставяне в срок на допълнителни доказателства по отношение на правата за сключване на договори. Ако поисканата информация не е предоставена, общинска служба земеделие не регистрира договорите и уведомява районната прокуратура, съобщава земеделското министерство.
Точно това всъщност са направили, още преди да получат инструкциите от МЗХ, служителите в русенските общински служби (за разлика от колегите си в други региони). И вместо да предоставят договорите, вероятните измамници са завели дела в Административния съд срещу службите „Земеделие“ за неправомерен отказ от вписването им.
Аграрното министeрство съобщава, че подадените сигнали до прокуратурата са в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол.
От ведомството допълват, че се подготвят и законодателни промени, насочени към предотвратяване на злоупотребите, свързани с ползването на „белите петна“ и защита интересите на собствениците на земеделски земи. Предвижда се възможност общинските служби по земеделие да проверяват по служебен път правата на собственост по всеки представен договор за аренда или наем.