Има изключително голяма необходимост от Дунав мост 3 и той трябва да е между Русе и Гюргево. От транспортна, логистична и териториална гледна точка най-подходящо е съоръжението да е в Източната промишлена зона - на 3 км от сегашния Дунав мост в посока Мартен, където ще е началото на магистралата между Русе и Велико Търново. В тази връзка ще се лобира пред институциите, ще се търси подкрепата и на депутати от Европейския парламент. Така ще бъде решен проблемът със задръстванията на Дунав мост. Около това становище се обединиха русенските депутати, представители на държавната и местната власт от Русе и Гюргево и други заинтересовани страни на вчерашната българо-румънска работна среща, която беше първата от поредицата инициативи за намиране на решение на проблемите с трудното преминаване през моста. Впоследствие ще бъдат ангажирани също министри и еврокомисари, за да може в най-кратък срок задръстванията да приключат и да се изгради мост над Дунав между Русе и Гюргево. Предвижда се в началото на октомври да е следващият българо-румънски форум в по-широк формат, а през 2018-а, когато започне българското председателство на ЕС, да се привлекат съмишленици от европейските комисари, които да бъдат поканени на място да се запознаят с проблема и да окажат подкрепа. 
Областният управител Галин Григоров, който е инициатор на вчерашната среща, изрази надежда в края на годината да започнат проектните работи. Що се отнася до стойността за изграждането на съоръжението, той не се ангажира, но от направени от румънска страна изчисления и анализи стана ясно, че мостът ще струва около 250 млн. евро.  
В момента всичко възможно за облекчаване на трафика е направено. Предстои обявяването на три обществени поръчки за пускане в експлоатация на зона Изток на Дунав мост и това в значителна степен ще облекчи трафика. Абсолютно е необходимо мерките, които България взема, да бъдат предприети и от румънска страна с цел да се постигне уеднаквяване на пропускателната способсност и от двете страни на моста - инвестиции, оборудване, хора, работни места. Успеем ли да постигнем това, в значителна степен ще бъде решен и проблемът с опашките, каза началникът на Митница Русе Венцислав Халаджов. 
Шефът на Гранична полиция Димитър Чорбаджиев също увери, че от страна не само на България, но и на Румъния, се прави всичко възможно при сегашните условия и интензивен трафик гражданите да чакат възможно най-малко. Предвижда се още през пролетта на следващата година да заработи активно зона Изток, като това решава проблема при влизане в страната. Тогава ще се появи следващият проблем - че самото съоръжение Дунав мост няма как да поеме по-голям трафик от сега съществуващия. Институциите от българска и румънска страна са направили всичко възможно и повече от това не може, тъй като има обективни дадености. Единственият вариант е да се изгради второ мостово съоръжение, коментира Чорбаджиев. 
Депутатът Пламен Нунев подчерта, че обработката на документи на вход е между 2 и 4 минути, а на изход 3-5 мин. Очакванията, че със завършването на Дунав мост 2 в района на Видин-Калафат трафикът ще се облекчи, не се оправдаха. Напротив, трафикът по Дунав мост 1 стана изключително голям. Средно 45 хиляди тежкотоварни камиони преминават оттук, което означава, че натоварването е средно по 1500 камиона на ден. През летния сезон броят на преминаващите леки автомобили е над 4000 на ден, като това създава изключителни затруднения за институциите, които обслужват моста от двете страни, отбеляза депутатът. Той призова народни представители, представители на териториални структури на държавната администрация от България и Румъния и местна власт да положат максимални усилия, за да се осъществи с подкрепата на правителствата на двете държави строителството на важното съоръжение. Народните представители даваме пълна подкрепа за решаването на този важен проблем, каза още Нунев.