Калифорнийският съд накара козметичната и лекарствена компания „Джонсън и Джонсън” да плати 417 млн. долара обезщетение на жената, която твърди, че е развила терминален рак на яйчниците от базираните на талк продукти на производителя.

Според заведения от Ева Ечеверия иск през юли миналата година, тя е развила болестта в резултат на многогодишното си ползване на пудрите „Джонсън и Джонсън” за дамска интимна грижа.

От гиганта обаче отричат обвиненията и се заявиха, че ще обжалват решението на съда.

„Ще обжалваме днешната присъда, защото ние се ръководим от науката, която подкрепя безопасността на бебешката пудра „Джонсън” , гласи изявлението на компанията, написано от говорителката на холдинга Карол Гудрич. Тя дори цитира изследвания, според които няма доказана връзка между овариалния карцином и употребата на талк в областта на гениталиите.

Това обаче не е първото дело срещу компанията по случая. Досега за заведени хиляди такива из цяла Америка и в повечето случаи правосъдните органи взимат страната на ищеца. Съдебното жури в Сейнт Луис дори наложи на „Джонсън и Джонсън” глоба от над 307 млн. долара по сходно обвинение.