Чуждестранни автомобили стават лесни жертви на скоби заради паркиране в Русе. Най-пресният случай е от вчера, когато лека кола с гръцка регистрация бе закопчана на платен общински паркинг, тъй като шофьорът не бил платил предварително за престоя си. Само че никой не му е поискал парите, нито пък има указания на английски как да се плати през телефон.
Около 9 часа мъжът и съпругата му спрели на паркинг на площад „Света Троица“, тъй като имали работа в съседна банка. Огледали се, но не видели служител на паркинга и продължили по задачите си. Когато се върнали след около час, били неприятно изненадани от поставената скоба и информацията, че трябва да платят 20 лева, за да бъде махната. В последвалата разправия служителката, която събира таксите, им заявява, че не била длъжна да гони шофьорите, за да си платят, а те трябвало да я търсят. В случая обаче става дума за малък паркинг, където лесно може да се обслужи всяка една кола.
Само че, както споделиха потърпевшите, служителите не стоят на входа на паркинга, за да следят автомобилите, а са по сенките и чакат шофьорите сами да ги издирват. Собственикът на закопчания автомобил бе възмутен от случилото се, тъй като не е паркирал неправилно, за да му слагат скоба. Нарочно е потърсил официален паркинг, за да спази правилата, а е бил глобен. 
Представители на ОП „Комунални дейности“ на свой ред заявиха, че ако служител липсва, трябва да се пусне SMS, за което има табели. Това е вярно, но табелите са неразбираеми за чужденците. Действително там на български и на английски е написано, че паркингът се предплаща с талон или есемес. Оттам нататък текстът с подробното обяснение какво трябва да съдържа есемесът и как се таксува паркирането е само на български.