В последния един месец много странно се нагнетява напрежение във военнопромишления комплекс, искаме да разясним положението, предимно с дружеството „Емко”. Производството в това дружество не е спирало и то ще продължи да работи. Държавата застава зад работниците и целия военнопромишлен комплекс.

Това каза на извънреден брифинг днес министърът на икономиката Емил Караниколов, предаде БГНЕС.

[i]Служители на военния завод "Емко" протестират заради опасения, че предприятието може да бъде затворено и те да останат без работа. В края на юли по решение на звеното към Министерския съвет, което отговаря за сигурността на доставките, е замразен лицензът на "Емко". Експертите са открили нарушения в работата на фирмата. Сега служителите в предприятията в град Трявна и село Белица се страхуват да не изгубят работата си. Категорични са, че отнемането на лиценза ще доведе до закриването на предприятията, в които работят.[/i]

Министър Караниколов увери, че ще последва проверка и при отстраняване на констатираните нарушения при съхраняване на боеприпаси и взривни вещества търговският лиценз ще бъде възстановен.

По думите му в складовата база се държат боеприпаси и вещества, които не трябва по закон да са на едно място. „Това е изключително опасно за работещите и населението в този регион. На двора на производствената площадка се държат боеприпаси, което е забранено от закона и е опасно дори за работещите. Има констатации и за нередности, свързани с пожарната безопасност“, каза още Емил Караниколов.

„Длъжни сме да осигурим сигурността на населението и на работниците. Това сме го направили, защото ако се случи някой инцидент, ще ни питате защо като сме знаели всичко това, не сме предприели съответните мерки”, отговори Караниколов на въпрос на медия.

Караниколов бе категоричен, че законът е един за всички. Министърът съобщи, че на едно държавно дружество от системата на Министерството на отбраната, поради административни нарушения, не му е бил издаден лиценз точно в същото заседание, на което е бил спрян лицензът на завода „Емко“.