Община Русе си търси още 171 918,27 лева от фалиралия преди почти 21 години консервен комбинат „Дунавия“. Това става ясно от решение на синдика на дружеството Димитър Богданов от 8 август, да приеме и теди предявени му вземания. Сумата включва 145 504,80 лева данък върху недвижимите имоти и такси за битови отпадъци за 2014-2016 година и лихви въху тях в размер на 26 413,47 лева. 
С добавянето на приетите 172 хил. лева задълженията на „Дунавия“ ще достигнат 1,5 млн. лева. Което не е толкова много, тъй като поне счетоводно дружеството има активи за 4,2 млн. лева. Стига да се намери кой да плати толкова за тези активи, които се продават от далечната 1996 г., но за повечето няма купувач. Преди три години синдикът най-после промени модела на продажба, разпределяйки предприятието на части и нещата макар и бавно потръгнаха. От първоначалните 8 позиции за продан останаха само 4, които обаче са и най-скъпите. Пореден опит да им се намери купувач ще бъде направен на 12 октомври, когато ще се проведе вторият за годината търг за активите на предприятието. Цената на хладилното стопанство е намалена с още 15%, но остава значителна - 2 366 462,00 лв. Вторият имот е складово стопанство за 500 726,00 лв. Цените на другите два - пароцентрала и празен терен, са по-скоро символични. Но дори само продажба на първите два би покрила всички задължения на комбината два пъти. 
Междувременно, „Дунавия“ продължава да събира приходи от отдаване под наем на помещения и колкото и да е странно - от оперативната си дейност е на печалба, макар и минимална.
Някогашният гигант на социалистическата хранително-вкусова промишленост бе обявен в несъстоятелност на 11 декември 1996 г. Фалитът му бе предизвестен от рухването на СИВ и сигурния дотогава необятен руски пазар. Предприятието, разчетено за огромни обеми производство, очаквано се оказа безперспективно и губещо и натрупа задължения, основно към държавата. Която ги събира без бързане вече над 20 години. След декември - вече над 21.