Русенският драматичен театър излиза на една от изключително престижните сцени в страната - тази на авторитетните летни Празници на изкуствата „Аполония“, които ще се проведат от 26 август до 5 септември.
Спектакълът, който е дело на известния български режисьор Теди Москов, ще бъде показан на 30 август от 18.30 ч на сцената на местното читалище „Отец Паисий“ в Созопол. „Редки тъпанари“ е драматургична реплика на филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители“, автори на сценичния вариант са Теди Москов и Симон Шварц. 
„Със Симон Шварц преработихме сценария, така че да го доближим до съвременна България, а именно  - бедна, крадлива и безперспективна за огромен брой хора. Между Италия през 50-те години на миналия век и България в наши дни има някаква роднинска близост“, казва Теди Москов.
В спектакъла си партнират петима актьори от ДТ „Сава Огнянов“ - Дайана Михайлова, Ясена Господинова, Петя Венелинова, Ивайло Спасимиров и Александър Узунов, партнират столични театрални и кинозвезди - Мая Новоселска, Явор Бахаров, Александър Сано, Йосиф Шамли и Роберт Янакиев. 
Ден преди русенското представление на „Аполония“ ще се играе „4000 мили“ на Театър 199, а ден след това публиката на празниците ще види авторския спектакъл „Черното пиле“ на Мариус Куркински по мотиви от прозата на Николай Хайтов. В престижната театрална компания на морските празници на изкуствата русенският е единственият от провинцията. Останалите спектакли са на Народния театър „Иван Вазов“, на Младежкия театър „Николай Бинев“, на Малък градски театър зад канала и Сатиричния театър „Алеко Константинов“, Столичния куклен театър и Фондация „Аполония & театър“. 
Именно със спектакъла „Редки тъпанари“ ще се открие и новият артистичен сезон в Русе. Това ще стане на 13 септември от 19 ч, когато представлението ще се играе на сцената на Голямата зала в Доходното здание.