Грамадната дупка, зееща зловещо в двора на едно от най-харесваните от родителите основни училища - „Отец Паисий“, най-вероятно ще посрещне учениците и този 15 септември. В началото на лятната ваканция директорката Биляна Алексиева разказа пред „Утро“, че се пристъпва към ликвидиране на рова, който се е образувал вследствие на слягане на почвата поради подземна влага. Тогава Алексиева уточни, че има спонсор, който е поел грижата да заплати за геоложкото проучване и за необходимите укрепителни работи и затварянето на ямата. При това директорката настоя да запази анонимността на спонсора.  
Вчера, по-малко от месец преди първия учебен ден, дупката си стоеше все така в двора на училището, оградена от обезопасяваща лента, като не личеше никакво движение по „обекта“. Междувременно стана ясно, че родители на деца от ОУ „Отец Паисий“ са обезпокоени от мълвата, че спонсорът се канел да се откаже от благородните си намерения. Същата мълва гласи, че причина за това бил фактът, че първоначално планираната сума от 100 хиляди лева набъбнала осезателно - сега били нужни още 400 хиляди лева. 
Нищо не мога да ви кажа, нямаме засега официален отговор от спонсора, каза вчера директорката на училището Биляна Алексиева. Вярно е, че има леко забавяне на работата, но дарителят действа, увери тя. По думите й извършеното геоложко проучване показало, че в участъка има влага. Алексиева била наясно и с това, че има промяна и в размера на необходимата сума. Тя обаче не възнамерява сама да потърси спонсора и да научи повече от него самия за съдбата на зеещия отвор в двора на школото. Не е редно ние да търсим спонсора, те ще ни се обадят, когато преценят, добави тя. И веднага заяви готовност да се обади в редакцията на „Утро“, когато „има нещо“. При всички случаи дупката в двора ще бъде обезопасена до 15 септември, така че да няма риск за децата, каза Алексиева.  
Всъщност, проблемът с избиващата вода в двора на „Отец Паисий“ датира от десетилетия. Много бивши ученици, които са учили някога в училището с име „Никола Вапцаров“, разказаха, че преди 35-40 години на същото място постоянно се образувала локвичка с вода. Децата я премитали с метлички, за да не цопват в нея, докато се засилват за скок на дължина в двата пясъчника. С времето проблемът очевидно се задълбочава /и се разширява!/, защото сега в дупката спокойно би могло да се настани иновативно нагледно помагало по роден край или зоология, като се засели със съответните водолюбиви биологични видове като, например, риби, раци, костенурки и други симпатични рептилии.