Пожарникар с 25 години стаж, отличил се със смелост и себеотрицание при последната голяма трагедия в Бяла - падането на градски автобус в Янтра на 7 декември 2006 година, при която смъртта си намериха 18 души, загина нелепо при гасене на пламнала къща в Бяла. 57-годишният Николай Елефтеров Николаев и още петима негови колеги са се борили с пламъците на покрива на сградата, която е на стръмен скат на улица „Стефан Караджа“ над центъра на града, когато Николай изведнъж полетял от близо 10 метра и паднал върху счупена пейка. В резултат на инцидента младши инспекторът е получил тежки травми на гръбначния стълб и на гръдния кош и въпреки отчаяната борба за живота му в УМБАЛ Русе е починал в Спешно приемно отделение. Друг негов колега, който бил без кислородна маска, е получил обгазяване от гъстия черен дим, но е стабилизиран в беленската болница.
Пожарът обхваща триетажната къща малко преди 17 часа в петък. Според разкази на съседи огънят е тръгнал от необитаема постройка, прехвърлил се е на изсъхнало дърво, а оттам върху две къщи-близнаци, които са били на ската над дървото.
„Аз готвех вкъщи, когато изведнъж се напълни с дим, задушавах се. Като излязох навън и видях пламъците, се разтреперах, зарязах яденето и даже забравих да го изключа. Бяха такива огромни пламъци, такива черни кълба дим! Ние тук гасихме с маркучите, синът ми облива нашата къща, защото ние сме толкова близо. Аз отдолу от двора с друг маркуч обливах, иначе и ние щяхме да се подпалим“, разказа в събота все още разтреперана съседката Тотка Петрова.
След получения на тел.112 сигнал към мястото отпътува противопожарен автомобил, управляван от Николаев. 
На място огнеборците виждат, че целият покрив на сградата гори и пламъците дори достигат до жилището в лявата й част. Екипът вика на помощ колеги и веднага се заема с локализиране на огъня. Николаев, който бил пред пенсия, се качва на козирката над терасата на третия етаж и започва да гаси пламъците на покрива, когато пристигат още две пожарни и водоноски от земеделската кооперация, в която работи собственикът от другата част на къщата близнак. 
В овладяването се включват и съседи с маркучи, но поради горещото време и излезлият вятър пламъците се разгарят все повече и борбата с тях продължава три часа. Около 20 часа  покривът е унищожен, изгорели са част от мебелите и покъщнината в лявата част на къщата, но пожарът вече е овладян. За зла участ точно тогава младши инспекторът пада от левия ъгъл на козирката. Според негови колеги вероятната причина за трагедията е изтласкването му от левия ъгъл на козирката от маркуча вследствие на силния воден удар, който се получава при спиране на водата.
Поради нелепата смърт на пожарникаря в Бяла бе обявен двудневен траур в събота и неделя.
Младши инспектор Николай Николаев е роден през 1960 година в Бяла. Назначен е на работа в пожарната през 1992 година като водач на специален притивопожарен автомобил. На последната си длъжност водач на специален автомобил I степен в беленската пожарна към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николаев работи от 31 октомври 2014 година. 
На 7 декември 2006 година той се включва активно в изваждането на хората от падналия автобус в Янтра от моста край Бяла, за което е награден с „Обявяване на благодарност“ от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. На празника на МВР на 5 юли 2007 година Николаев е награден с „Писмена похвала“ от директора на НС „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл.комисар Николай Николов. Негови колеги споделиха, че скоро е смятал да се пенсионира, но за съжаление не доживя този момент.
Николай Николаев беше изключително свестен и отговорен служител. Към служебните си задължения се отнасяше безупречно и винаги се стремеше да помага на колегите си в нужда, макар и да е бил в почивка, каза за „Утро“ директорът на РД“ПБЗН“ комисар Димитър Павлов. 
Това е вторият русенски пожарникар, загинал при изпълнение на служебния си дълг за последните 38 години. В далечната 1979 година при гасене на пожар в ЛВЗ „Васил Коларов“ смъртта е намерил Михаил Чубуров, чиято памет се почита всяка година от русенската пожарна на паметната му плоча на бул.“Трети март“. Занапред русенските пожарникари ще отдават всяка година почит и към Николай Николаев.