Китайска компания „Ситик Констракшън“ проявява интерес към изграждането на магистралата между Русе и Велико Търново, стана ясно на среща между регионалния министър Николай Нанков и представители на фирмата. Чуждите инвеститори са посочили готовността си за строителството на три големи пътни инфраструктурни проекта - две магистрали и един тунел, на базата на публично-частно партньорство. Предстоят допълнителни срещи, на които представителите на компанията ще бъдат запознати детайлно с техническите параметри и прогнозите на пътните проекти за автомагистралите Русе-Велико Търново, Калотина-София и тунелът под Шипка. След това ще се търсят възможности за създаване на смесено дружество между държавата и китайската компания и ще се пристъпи към реализация съгласно изискванията на българското и европейско законодателство. Другата възможност е осъществяване на обектите на концесия чрез намирането на конкретен бизнес модел, който да сведе до минимум рисковете за инвеститора и държавата.
България би била първата държава член на Европейския съюз, в която можем да стартираме реализацията на проекти, съобразявайки се изцяло с европейските изисквания за публично-частно партньорство. За нас като специализирана компания представлява интерес възможността да участваме във всякакви инфраструктурни проекти, които биха се правили в България в близко бъдеще, отбелязаха представителите на „Ситик Констракшън“. Те допълниха, че са запознати с географското положение на България като важен кръстопът, който много добре се вписва в политиката на Китай за изграждане на новия път на коприната. 
Регионалния министър подчерта, че тези проекти са част от важни транспортни коридори, свързващи Западна Европа с Азия, и имат голям потенциал като икономически оси, а в същото време са и стратегически обекти за страната ни.