110 земеделски производители от Русенско участват в първия за годината търг за наемане на ниви от Държавния поземлен фонд (ДПФ), организиран от Областна дирекция „Земеделие“. В четвъртък бяха отворени офертите на първите 27 от тях, наддаващи за общо 4200 декара в землищата на Борово, Бяла и Ветово. Вчера беше наддаването за парцелите в Две могили и Иваново.
Големият интерес тази година е предизвикан от факт, че след известно прекъсване държавните ниви отново се отдават за по-дълъг срок - 5 години. Началната цена във всички землища е 55 лева, но повечето земеделци бяха доста щедри, предлагайки ренти в диапазона 65-75 лева за декар, като в много землища офертите бяха и за познатите само в Златна Добруджа над 80 лв./дка. Което идва да покаже няколко неща - първо, че масовите ренти по 55-60 лева, които арендатори и кооперации предлагат в областта, са по-скоро ниски. И второ - че широко лансираните притеснения, че рентите ще паднат заради орязването на субсидиите след промените в общата селскостопанска политика на ЕС, са по-скоро неоснователни. Поне участниците в търга изглежда не се притесняват от възможен спад на субсидиите и печалбите, щом са готови да плащат ренти над масовите в областта за следващите 5 години. Така че ако вашият арендатор ви предложи по-дългосрочен договор, имайте едно наум, че той вероятно би платил и над 70 лева на декар годишно.
Търгът продължава в понеделник с отварянето на предложенията за терените от ДПФ в Русе, Сливо поле и Ценово. Предвидените за отдаване държавни парцели в областта са 16 657 декара. Очаква се за всички предложени ниви държавата да прибира по над 1 млн. лева в следващите 5 години.
На търг се предлагат и 1439 декара за отглеждане на трайни насаждения.