Партия шах в градината - това вече се превръща в обичайно забавление за малки и големи русенци, които могат да го практикуват на площад „Батенберг“ пред регионална библиотека „Любен Каравелов“. Фигурите, които са с височина половин метър и повече, са подредени върху традиционната дъска с черно-бели квадрати, също в уголемен размер. 
Всяка сутрин в 9.30 ч от библиотеката изнасят пешките, офицерите, конете, топовете, царете и цариците и ги поставят на тревата до пейките с импровизираната лятна читалня. Черните и белите фигури веднага привличат вниманието - най-малките дечица само ги местят безразборно по шахматните полета, по-големите напълно осъзнато играят играта на древните перси, смятана за едно от най-умните забавления от векове. Фигурите и дъската остават до късния следобед в градинката. При лошо време пък ги подреждаме във фоайето на библиотеката, каза зам.-директорката на РБ Силва Василева. И уточни - понякога играчите се увличат дотолкова, че не успяваме да затворим и след края на работното време. 
Библиотеката се сдоби с големия шах в рамките на свой проект за алтернативи на манията „Интернет“ сред децата и младежите. По проекта предстои през септември да се проведе и тренировъчен лагер на палатки, припомни Василева.