Д-р Танжу Панджар е роден на 9 декември 1967 г. в Русе. Завършил е Математическата гимназия, а след това медицина във Медицински университет-Варна. Има две специалности -  „Хирургия“ и „Детска хирургия“. В момента д-р Панджар е единственият специалист детски хирург в УМБАЛ-Русе.

- Д-р Панджар, в какво е спецификата на детската хирургия?
- Същинската детска хирургия е новорожденската, на деца до 1-годишна възраст. Това е опериране на вродени малформации, които по-често се срещат точно в този период.
Преди седмица оперирахме бебе с лапаросхиза - излизат коремните органи, най-често червата, а в този случай беше и стомахчето, вследствие на незатваряне на коремната стена. Това е дефект в образуването на самата коремна стена и нейната мускулатура. Какъвто и да е периодът на престой в утробата, червата се възпаляват, получава се перитонит и това е най-трудното за преодоляване състояние. Надявам се и се борим да оживее и това бебе. 
- Как се оперира 2-килограмов пациент?
- Малко часовникарска работа, но тук е мястото да кажа, че това не е работа за сам човек. Ние сме цял екип от изключителни професионалисти - ако нямаме добър анестезиолог, който да води предоперативния период, оперативния и постоперативната реанимация, и най-блестящият хирург няма шанс. После бебето се поема от неонатолозите и те продължават да се грижат за мъничето. 
- Какви други вродени малформации подлежат на хирургична намеса?
- Най-чести са пилорните стенози, които са и най-безобидните. Това е стеснение на дванайсетопръстника, прехода между стомаха и дванайсетопръстника. Най-често детето започва да повръща, не се храни, не наддава и съответно трябва да бъде „цепнат“ този пръстен, за да може храната да преминава по пътя си.
Има много такива състояния и е добре родителите да не се стресират, а да вземат разумни решения, за каквито ние можем да им дадем съвет. За мен най-добрите специалисти по детска хирургия са в клиниките в София и Пловдив. Това са двата стълба на детската хирургия. Не че няма на други места, не че и ние не работим, но там колегите имат огромен опит. 
- Всички тези малформации могат ли да бъдат установени още по време на бременността?
- Да, сега има техника с невероятни възможности. Но има нещо много важно. С тези ехографски прегледи се занимават предимно акушер-гинеколозите. За тях е важно дали плодът е жив, дали се развива/расте, майката как понася, какво е прилежанието на бебето и т.н. Мисля, че тези малформации трябва да се наблюдават от педиатри неонатолози. Те имат ясен поглед и знаят кое как трябва да е при детето. Все още няма такава специалност, която да усъвършенства образната диагностика, още преди бебето да се е родило, но е добре да се консултират бъдещите майки с педиатър. 
- Кои са най-честите хирургични страдания при децата?
- Апандисит и херния, които могат да се правят и от хирурзи за възрастни, защото все пак са спешни състояния. 
Хубаво е родителите да знаят, че в медицината 2+2 не е равно на 4. Някои деца вдигат температура, други - не, при тях картината на заболяването много бързо се развива, имат висок праг на поносимост, но и изключително бързо се сриват. Желателно е детето първо да бъде прегледно от педиатър, който да прецени има ли нужда от хирург, или не. Лично аз като родител не бих чакал линейка, а ще си грабна детето и ще го занеса с такси до дежурен кабинет. При 39 градуса температура ще чакаш ли или ще действаш?! Дава се първо някакво лекарство, което да понижи температурата, да облекчи състоянието и ако не се повлияе - при лекар! Понякога дори децата нямат температура, но всички ги боли коремчето. Дори да имат вирусна инфекция или ушенце да ги боли, децата реагират с коремна болка. Затова когато родителите имат съмнения, да се консултират с лекар - няма нищо грешно в тази тактика.
- На каква възраст най-често страдат от апандисит?
- След третата си година. Причината най-често е инфекция. При децата много често се случва, понеже апандиситът е по-разширен, в него влиза храна. Това може да е дори един фъстък. Тази твърда хранителна частица образува раничка, откъдето апандиситът се спуква и предизвиква перитонит. При тези случаи дори няма клиничната картина на типичен апандисит. Това е причината лекарите да вземат децата в болница за наблюдение, дори да имат съмнения за хирургично заболяване.
- Значи русенските родители могат да разчитат на добра грижа за децата си.
- Напълно! Надявам се да развиваме още повече детската хирургия в Русе. Скоро ще дойде при нас още един колега, на когото предстои да вземе втора специалност „Детска хирургия“. Педиатрите ни са чудесни, а и в болница „Медика“ работи д-р Хаджимитев, от когото аз съм се учил и му дължа много!