Патриарх Неофит ще се завърне в Русе, за да освети новопостроената църква „Всех Святих“. Това стана ясно от реплика на премиера Бойко Борисов на празника Голяма Богородица, когато министър-председателят посети Троянския манастир и разговаря с патриарха. От думите на Борисов, който припомни, че неговият кабинет е отпуснал солидна сума за довършване на градежа на русенската черква, стана ясно, че и той най-вероятно ще бъде един от гостите на церемонията, която Русенската митрополия планира за 10 септември. 
Информацията, свързана с почетните гости за освещаването на храма, е конфиденциална, когато бъде напълно сигурно кой точно ще присъства, ще направим официално съобщение. Така отговори на запитване на „Утро“ секретарят на митрополията отец Орлин Янчев, като добави, че в момента продължават преговорите с някои от високопоставените персони, които владиката Наум кани за тържествата. Отец Орлин заяви и че няма промяна в предварително обявената дата - 10 септември, поне засега няма причина да се търси друг ден за празничното събитие. 
През октомври миналата година кабинетът отпусна 250 000 лева за довършителните работи по строежа и оформлението на църквата. Парите Борисов обеща на Русенския митрополит Наум месец преди това, когато на 18 септември пристигна, за да разгледа новопостроения храм в Басарбовския манастир. Тогава владиката награди министър-председателя с новоучредения митрополитски орден „Св.Димитър Басарбовски“ първа степен. Пак тогава митрополит Наум подари на Борисов икона, а премиерът възложи на депутата Нунев да я съхранява, докато бъде готова църквата „Всех Святих“, като обеща: „Ще я подарим на храма, като го завършим“.
Първата копка за храма, който русенци вдигат, за да възстановят разрушената през 1975 г. от комунистите църква „Всех Святих“, е направена през 2007 г. от днешния патриарх, тогава Русенски митрополит, Неофит. Мястото е осветено девет години преди това от патриарх Максим.