Конкурс за длъжността директор на драматичен театър „Сава Огнянов“ обяви вчера Министерството на културата. До 15 септември ще се приемат документи на кандидати да оглавят един от най-старите театри в страната. Те трябва да имат висше образование и магистърска степен, да са специалисти в професионалните направления „Театрално изкуство“, „Филология“ или „Философия“ и опит в сферата на културата най-малко три години, се посочва в съобщението на министерството. 
Конкурсът за шефското място в русенската драма е обявен, тъй като срокът на договора на сегашния директор Орлин Дяков е до октомври тази година. Дяков спечели конкурса през октомври 2013 година, като преди това от януари същата година беше изпълняващ длъжността директор - на мястото на Рашко Младенов, уволнен от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. 
Помолен за коментар, вчера Орлин Дяков обяви за „Утро“, че ще се кандидатира отново за поста на театрален директор.
И нищо чудно конкурсът за шеф на ДТ „Сава Огнянов“ да се проведе и преди този за директор на Русенска опера, макар оперният конкурс да бе обявен още в началото на 2017 година. Оттогава досега се проведоха доста други обявени тестове и събеседвания за директори на театри и културни институти, но операта в Русе продължава да чака своя нов титуляр. Впрочем, след последните скандали в оперния театър пристигналият спешно да потушава пожарите заместник-министър Румен Димитров обяви в отговор на въпрос на „Утро“, че „до края на месеца“ - ставаше дума за юли - ще бъде обявена датата на конкурса. Вече преваля и август, но по тази тема продължава да цари необяснимо мълчание.