Горски стражари и полицаи помагат на служителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите в борбата с набезите на търсачи на трюфели в защитени територии, но изкушенията на скъпата гъба са толкова големи, че и това не е достатъчно, за да спре наплива, признаха от РИОСВ.
Сред най-потърпевшите в това отношение е близкият до Русе резерват „Бели Лом“, простиращ се на територията на общините Ветово и Цар Калоян. Около дънерите на дърветата там се разкопава в търсене на ценния деликатес, който носи солидни печалби и на търсачите, и на търговците, и на на ресторантьори.
Събирането на този вид гъби не подлежи на лицензиране, проблемът обаче е, че се прави в резерват, където достъпът на хора е забранен извън специално създадените туристически пътеки. Причината за опитите да се ограничи търсенето на трюфели е, че докато копаят в основата на дърветата, преследвачите на бързи пари унищожават защитени растения, обясняват от екоинспекцията.
Впрочем Североизточна България е едно от разклоненията на трюфеловия Клондайк у нас. Неугледната на вид, но силно ароматна и много вкусна гъба вирее най-добре в коренищата на липата, габъра, дъба и тополата, а всички тези видове се срещат масово в района. В Разградско дори има специален развъдник за обучени в откриването на трюфели кучета, чиято цена никак не е малка, но явно си струва. По неофициални данни около струващите почти колкото теглото си в злато гъби у нас се изхранват над 10 000 души. Най-добрите търсачи, сред които е русенецът Росен Иванов, се познават и са организирани в асоциация, сред чиито задачи е да се бори срещу еднодневките в бранша, които унищожават цели находища, за да наберат няколко гъби.