От началото на лятото жителите на Пиргово водят борба да си върнат дългогодишния свещеник в храма „Свето Богоявление“ отец Николай. Той е отстранен от служба преди две години и оттогава селото няма постоянен свещеник. 
Свикнали сме с отец Николай. Той ни прави кръщенетата, погребенията при него бяха различни, тъй като познава хората от селото. Работата вървеше и църквата се посещаваше от много хора, а сега едва от около 5-6 човека, като преди са стигали и до 50 души. Редовно се служеше. Сега литургии не се извършват, от Тодоровден до днес има само една литургия, казва Стефан Барбуков. 
Той е инициатор и на подписката, която християните в селото са изпратили в началото на лятото до Русенската митрополия. В нея в подкрепа на отец Николай само за два дни са се включили около 500 жители на селото. Впоследствие съм разговарял със секретаря на Русенската митрополия отец Орлин и той ми каза, че извършват разследване въз основа на нашата подписка и писмото, което внесохме, допълни още Барбуков.
Храмът в Пиргово е в ръцете на отец Йоан, който е свещеник и в Русе, като за жителите на селото се грижи и свещеник Добромир от Две могили. Хората обаче казват, че се справят трудно и си искат обратно отец Николай. 
Какви са мотивите за отстраняването на отец Николай, който от 30 години е свещеник в селото, не знаем. Чухме, че две жени са се събрали, имало е донос и той е отстранен, без да има разследване. Дали преди това е имал някакви нарушения, ние не знаем. Знаем само, че въз основа на този донос е отстранен. Защо един свещеник трябва да се отстранява, за да се почувства, че е ценен, питат пирговчани. 
Говори се, че причината за отстраняването на отец Николай е слаб административен контрол спрямо клисарката в храма, която търгувала с траурни стоки. И въпреки че е нарушил църковната дисциплина, за отстраняването му няма канонично решение, като това е станало без допитване до църковното настоятелство и без да се направи анкета, твърдят запознати. 
Беше ми много мъчно, изключително тежко го приех, но го приех със смирение, не съм възроптал. Постоянно ми се обаждат жители на селото, но аз нямам право да ходя, единствено с позволение на титуляра отец Йоан, споделя отец Николай, като допълва, че има грешка, има и прошка. 
Жителите на селото обмислят и гражданско неподчинение, като са готови да излязат на мирен протест на пътя Русе-София, а рокерите от „Дунавски братя“ ще ги подкрепят. 
Канцеларията е в отпуск. Конфиденциална е подписката с писмото, разгледана е, но не мога да коментирам никакви резултати, каза секретарят на Русенската митрополия отец Орлин.