Десетки силистренци намират спасение във водите на река Дунав в горещите дни, въпреки че има кметска забрана за къпане в реката.  

Любимото място за плажуване и къпане на живеещите в Силистра е до драгажното предприятие "Поларис". Хората идват, въпреки че още през април общината издаде заповед, с която се забранява къпането в Дунав.

„Този пясък го няма никъде, даже на морето го няма този пясък. Мои колеги, които са били спасители на морето, казват, че тук имаме истинско чудо. Но нямаме нито узаконен плаж”, споделя Пламен.

„Тук сме всяка неделя, с кучетата, с цялото ми семейство. Нашите са ми разправяли, че е имало понтонен басейн долу на върбите, но не го помня, те са ходили като млади”, добавя друг плажуващ.

Пенчо Великов е израснал край реката, плувен деятел, спасител и преподавател по водни спортове. Той добре си спомня плажовете от миналото - още от 60-те години на миналия век.

„Най-старият плаж в Силистра беше при ресторант "Дунав", тоест където е сега комплексът Дръстър", казва той. 

В близките румънски градове на Дунав има плажове. Но за силистренци е неприемливо да живеят край голямата река и да не могат да плажуват на нея. Повечето хора в региона са с ниски доходи и не могат да си позволят да ходят и на море.

От общината посочват няколко причини, за да не може да бъде изграден плаж на Дунав. 

Основната причина са многобройните участъци с внезапни дълбочинни водовъртежии непостоянното дъно по крайбрежието. Освен това осигуряването на спасители, медицинско лице и други служители е финансова тежест, която местната хазна не може да си позволи.

И не на последно място – Дунав е граница, под юрисдикцията на държавата и има нормативни ограничения за развиване на дейности. 

Докато се намери решение на проблема, силистренци ще продължат да ползват благата на Дунава, макар и в нарушение на забраните.