Мирела Демирева осигури на България първия финал на световното първенство по лека атлетика в Лондон. Сребърната медалистка от олимпийските игри в Рио се нареди сред най-добрите в сектора за скок на височина, като преодоля квалификацията с личен рекорд за сезона - 192 см.

Макар че нормата бе 194 см, само 27-годишната Демирева (от втори опит) и още 11 състезателки успяха да преминат предишната височина на летвата и това обезсмисли следващите опити. Финалът е в събота.

Така Мирела, която е спортист №1 на България за миналата година, успя да осмисли един изключително труден сезон. След като цяла зима бе преследвана от травми, досега тя имаше в актива си само 190 см и остана без покрит норматив (194 см) за шампионата на планетата.

Тя все пак получи право да участва, след като планираната квота от 32 участнички така и не бе запълнена и българката попадна в списъка след сложни изчисления спрямо резултатите през сезона и броя представителки на всяка нация.

На олимпийските игри в Рио миналата година Демирева покори 197 сантиметра, което й осигури сребърното отличие.

Три състезателки не допуснаха нито една грешка, сред които и лидерката в световната ранглиста Ирина Кучина. Рускинята, която защитава титлата си от Пекин 2015, раздели първото място в квалификацията с украинката Юлия Левченко и полякинята Камила Лицвинко.

Американката Иника Макферсон и британката Катарина Джонсън-Томпсън разделиха четвъртата позиция, след като се справиха от първия опит със 192 см, но преди това направиха по една грешка на 189 см.

Финалът е на 12 август от 21,05 часа българско време, а останалите участнички в него са олимпийската шампионка Рут Бетия от Испания, Михаела Хруба от Чехия и Мари-Лоранс Юнгфлайш от Германия.