Русенската фирма „Пътинженеринг“, силистренската „Пътперфект-Т“ и обединение „Сексагинта Приста“, в което влизат шуменската „Автомагистрали Черно море“ и софийската „Пътпроект“, са участниците, които се пребориха за една от най-примамливите поръчки на общината за тази година - проектиране и основен ремонт на първостепенната и второстепенната улична мрежа в Русе. Това става ясно от решението за класиране на кандидатите от специалната комисия и от доклада до кмета Пламен Стоилов с мотивите за избор на изпълнители на поръчката за 10 милиона лева. А иначе комисията разгледа и оцени офертите на пет фирми, като останалите две - дупнишкото обединение „Мега Русе 2017“ и монтанската „Пътинженеринг-М“ са отстранени от процедурата. 
Общината предвижда ремонт на 140 улици, като рехабилитацията включва 319 551 кв.м улични платна и 188 625 кв.м тротоари равномерно във всеки квартал. Районите условно са разделени на три части и затова обществената поръчка е обособена в три отделни позиции, като кандидатите имаха право да подават оферти само по една позиция. 
В първия обект попадат улиците в района между булевардите „Цар Освободител“, „Ген. Скобелев“, „Придунавски“ и „Фердинанд“, както и районът между бул. „Цар Освободител“, ул. „Стефан Стамболов“ и бул. „Ген. Скобелев“, като са включени и булевардите. За този ремонт са заделени 3 536 000 лв., като той ще се извърши от обединение „Сексагинта Приста“, което всъщност беше единственият кандидат по тази позиция. 
За останалите два обекта са предвидени по 3 232 000 лева. В единия попадат улици от три района - заключеното пространство между бул. „Фердинанд“, „Придунавски“, ул. „Майор Атанас Узунов“, бул. „Съединение“, като са включени и изброените улици и булеварди. Тази позиция обхваща също и улици в кварталите „Възраждане“, „Ялта“ и „Здравец“. Тя привлече интереса единствено на „Пътинженеринг“, която също получи максимална оценка и е избрана за изпълнител.
В третия обект е включен основният ремонт на уличната мрежа в кварталите „Родина“, „Чародейка“, „Дружба“ 1, 2 и 3. Той всъщност беше най-съблазнителен за фирмите, като по тази позиция документи подадоха и двете остранени от процедурата фирми, а победител се оказа „Пътперфект-Т“.
Скоро се очаква да бъде сключен и договор с банката, която да финансира дейностите по мащабния ремонт на уличната мрежа. Ако няма обжалване по класирането на кандидатите по поръчката, се планира същинското строителство да стартира в края на летните месеци.