Работници и служители на „Дунарит“ излизат днес от 13 часа на мирен протест пред Дунав мост, а причината е започната процедура за отнемане на разрешенията на завода за производство, търговия и съхранение на оръжия. Това съобщиха синдикалните лидери на предприятието Дияна Георгиева и Стоил Георгиев, които бяха категорични, че ако исканията им не бъдат чути, ще продължат. Те искат също среща с министри и русенски депутати за оказване на съдействие. 
Ако не бъдем чути и приети, обмисляме да организираме протест пред американското посолство, казаха още синдикалистите.И двамата лидери са категорични, че не могат да оставят работния процес да бъде спрян и апелираха цялата русенска общественост да бъде съпричастна. 
В завода работят близо 80% млади хора, те са надеждата на Русе и нека не позволяваме да се затвори фабриката. Както преди две години и половина, нашите работни места са застрашени, и то в много висока степен. Ако заводът бъде спрян, на улицата ще останат 1300 души. Именно заради това и заради многото договори за изпълнение и буквално блокирането на фабриката и предстоящото затваряне, ние тръгваме по синдикална линия да защитаваме работните места на нашите колеги. Предприятието ще трябва да плаща огромни неустойки заради неизпълнени поръчки заради спирането на работа, коментираха още синдикатите. 
Георгиева попита защо никой не е предприел подобни действия преди 10-15 години, когато „Дунарит“ нямаше доходи, когато заводът е бил на дъното и с месеци не са получавали заплати, а сега, когато фирмата за миналата година отчита печалба от 26 млн. лева. 
Синдикалните лидери отбелязаха, че има обвинителен акт към изпълнителния директор на завода, въз основа на който се искат отнемането на разрешителните на „Дунарит“.
Не сме против разследване, но сме против затварянето на фабриката. Досега не е доказано и никъде не се е говорило за нарушения от страна на изпълнителния директор и за злоупотреби. Разследващите органи нека да разследват, но нека не забравят, че заради едно разследване погубват съдбите на над 1300 души в завода. Ние сме апетитно предприятие, благодарение на това, че има производство, има пари и всеки иска да ни купи. Целите са властимащите да се облагодетелстват от едно добре подредено, добре ръководено предприятие с достатъчно ресурси, коментираха още синдикалните лидери.