Канадски биолози са открили протеин, който кара сърцето да увеличава масата на мускулните си влакна и да подобрява работата си по време на физически натоварвания, пише в статия в сп. „Сел рисърч” (Cell Research).

Синтетичният аналог на този протеин може да се превърне в хапче, което „тренира сърцето”.

„Когато част от сърцето умре, оцелелите клетки се опитват да се приспособят и увеличават големината си, но това най-често води до аномалии и не помага на този мускул да изпомпва повече кръв. Открихме, че протеинът СТ1 кара клетките на сърцето да се развиват нормално, като същевременно стимулира растежа на съдовете в сърцето. Това повишава издръжливостта му като имитира това, което се случва при спортуване”, казва Лин Мегени от университета в Отава.

Сърцето на човека и останалите бозайници за разлика от питоните и някои други влечуги, е в състояние временно да увеличава и намалява мощността на главния „двигател” на кръвоносната система. Той расте само по време на детството, а след това практически не се променя. Увеличеното „възрастно” сърце, т.нар. хипертрофия, не е полезно, а опасно явление, чийто краен резултат обикновено е спиране на сърдечния мускул и смърт.

Въпреки това, има и относително безопасни начини за подобряване работата на сърцето и укрепване на здравето му – физическите упражнения и бременността. По време на тренировки и при появата на дете в утробата на жената броят на влакната вътре в мускулните клетки на сърцето постепенно се увеличава, което му дава възможност по-силно и по-често да работи докато масата на сърцето и броят на клетките фактически не се променят.

Мегени посочва, че учените отдавна се опитват да намерят механизъм, който кара сърцето да расте по подобен начин, защото това би дало възможност да се спаси животът на много хора, които страдат от сърдечен порок и други болести, които не им дават да се занимават със спорт и да тренират без риск да усложнят здравословните си проблеми.

Учените са намерили решение – протеинът кардиотрофин-1 (CT), и експериментират с вещества, за които се смята, че предизвикват хипертрофия на сърцето или влияят на работата му по друг начин.

Като се добавят разтвори на тези молекули в клетъчна култура на сърдечни клетки от плъхове и мишки, биолозите наблюдавали как се променя поведението им и се опитвали да намерят такава комбинация от вещества, която да ги засили без да ги кара успоредно да увеличават големината си.

Опитите показали, че добавянето на СТ в култури от различни типове клетки на сърцето ги кара да увеличават броя на мускулните влакна и повишава издръжливостта им, като този ефект не е постоянен, както при развитието на хипертрофия, а временен.

Това е много важно от медицинска гледна точка, защото позволява прекратяване на лечението, ако нещо се обърка.

След като открили неочакваните добри страни на кардиотрофина, учените проверили как веществото ще подейства на сърцето на няколко мишки и плъхове, страдащи от белодробна хипертония или инфаркт. Инжектирането на кардиотрофин предотвратявало развитието на сърдечна хипертрофия и ликвидирало последствията от сърдечен пристъп, което показало, че този протеин може да се използва за терапевтични цели.

Досега единственият начин за ликвидиране на последиците от „дясна” сърдечна недостатъчност е трансплантацията на сърце, а недостатъчност на лявата половина на сърцето може само частично да се ликвидира с лекарства, казва Дънкан Стюарт от изследователския екип.

Ако опитите с доброволци са успешни, до няколко години лекарство на базата на кардиотрофина ще бъде включено в медицинската практика.