Близо година след пускането на обществената поръчка за отпушването на тапата до Дунав мост най-накрая вече има избран изпълнител на строителните дейности. В оспорвана конкуренция със седем от най-големите компании в строителния бизнес и пътните ремонти русенската фирма „Пътинженеринг“ успя да се пребори и спечели поръчката за разширението на изхода на Русе в посока Силистра. За дейностите бяха предвидени 1 800 000 лева, осигурени от държавния бюджет, но предложенията на играчите бяха значително по-ниски от тази стойност. Офертата на русенското дружество „Пътинженеринг“ е на стойност 1 060 650 лева.  
Кога обаче реално ще стартират дългоочакваните строителни дейности, не е ясно, тъй като решението за класирането на участниците вероятно ще се обжалва, а това допълнително ще забави сключването на договор с фирмата победител. Освен това все още не е извършено класирането на участниците по поръчката за строителен надзорник на обекта. Тя е на стойност 36 000 лева, а в нея се състезават десет фирми.  
Решението за определянето на „Пътинженеринг“ за изпълнител по премахването на тапата на Дунав мост е от 4 август и е подписано от председателя на управителния съвет на Пътната агенция инж. Дончо Атанасов. Останалите шестима участници са отстранени, а мотивите са подробно описани в решението. Това са „Тарктур“, която ремонтира градския стадион в Русе, шуменската „Автомагистрали Черно море“, варненската „Пътища и мостове“, силистренската „Пътстроймонтаж“, „Пътища Пловдив“ и дупнишката „Мегаинвест-холд“.
С отпушването на тапата на Дунав мост ще се сложи край на струпването на тирове и на задръстванията. Работата по обекта стартира ударно в началото на 2016 година, после тихо зацикли, а през септември беше рестартирана с обявяването на процедура от Агенция „Пътна инфраструктура“ за реконструкцията и удвояването на ширината на пътя Русе-Тутракан-Силистра. Дейностите по обекта бяха разделени на две, като за първата половина отговаряше национална компания „Железопътна инфраструктура“, която изпълни задълженията си с изграждането на новия жп надлез. След това строителните работи останаха в ръцете на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Реконструкцията и удвояването на ширината на пътя Русе-Тутракан-Силистра се налага, тъй като високата интензивност на движение в района на Дунав мост и множеството странични отклонения в сравнително късия участък, включително с леви завои, затрудняват шофьорите и създават сериозни предпоставки за инциденти. 
Предвижда се да се изгради второ платно за движение от кръговото кръстовище, като по този начин ще се подобри пропускателната способност, безопасността и комфорта на движение в този натоварен пътен участък, който се явява продължение на бул. „Тутракан“. Съществуващото платно ще бъде частично преустроено, като за целта лявата бордюрна линия и част от ширината на настилката ще се разкъртят. Платното за еднопосочно движение пък ще бъде дооформено с две ленти по 4 метра. Ще бъдат изградени нови бордюри, които ще бъдат съобразени с преоформената настилка. За отводняването на пътните платна ще бъде изграден нов канализационен клон и разположени в новото платно дъждоприемни шахти. За заустване на дъждовните води от новопроектирания канализационен клон е предвиден канализационен участък от тръби. Ще бъде направено и ново улично осветление с натриеви лампи. 
След като бъде даден старт на строителните дейности, срокът за изпълнението им ще е 4 месеца.