Второ сравнение на хранителни стоки от магазини в България и в Западна Европа, направено от Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите не откри двоен стандарт в продуктите. Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите и финансова съпоставка.
При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни, закупени в Германия и Австрия. Сега са направени също 31 проби, но продуктите са купени от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България са взети същите марки и видове продукти.
При сравнителния анализ на етикетите не са установени разлики, като съставките са идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. 
Сравнението на цените показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока в България спрямо тази в Италия, Франция и Швейцария. Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница - 50%. Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени в България са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин „Екстра върджин“.
При 5 от продуктите нетната цена е една и съща или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини в България, като разликите варират от 9 до 74%.