Лошото състояние на терена на Градския стадион в Русе далеч не е оставило безучастна управата на община Русе. Както нееднократно стана дума, стадионът бе ремонтиран с близо 1 милион държавни средства по обявена от Министерството на младежта и спорта обществена поръчка. За изпълнител на обекта министерството избра фирма „Тарктур“ ЕООД. След края на работите стана ясно, че игрището далеч не е подновено както трябва. Както се казва, вместо да се изпишат вежди, бяха избодени очи. 
„Утро“ разполага с официални документи, които показват, че кметът Пламен Стоилов и екипът му са реагирали с бързи писма до възложителя на поръчката, а именно - министерството. 
В едно от тях се изброяват сериозните проблеми с дренажната система. Посочени са и проблемите в детайли - задържане на вода в централната част на терена след неговото поливане и загниването на тревата в отделни участъци. Изрично се подчертава, че тези очевидни проблеми не са провокирани от неблагоприятни климатични условия. Затова кметът Стоилов, въз основа на изработен констативен протокол, апелира за бързи мерки предвид реалната опасност да пострадат сериозно и други големи участъци от игрището. Съвсем закономерно, управата на община Русе настоява министерството да задължи „Тарктур“ ЕООД да отстрани дефектите за своя сметка по силата на подписания между държавата и фирмата договор. 
Друго писмо от Пламен Стоилов до ММС вади наяве още по-шокиращи констатации, на които се е натъкнала общинска комисия при инспектиране на така наречения резервоар за вода за поливане на терена. Първо се отбелязва, че люкът, монтиран зад сектора за гости, е предизвикал слягане на почвата. След направени изкопни работи за установяване на причината за слягането станало ясно, че резервоарът е засипан със строителни отпадъци и земна маса. Безобразната работа пък по-рано с бетона довела до това, че люкът се забил надолу с върховата си част. На всичко отгоре се оказало, че резервоарът бил полиетиленов. В резултат на получилите се недопустими деформации резервоарът се нацепил и изпускал съхраняваната вода. 
Установени са още значителни неравномерни слягания по асфалтовите настилки, които покриват подземната кабелна мрежа до трибуните на стадиона. Слегнали са и капаците на ревизионните шахти, като най-сериозното улягане е около шахтата до електрическия стълб в северозападната част. 
И по тези „параграфи“ общината настоява пред министерството да изиска от „Тарктур“ незабавни действия по елиминиране на дефектите. 
След поредицата сигнали най-сетне следва и реакция от министерството. Става дума за писмо от зам.-министъра Асен Марков до „Тарктур“ ЕООД и нейния управител Христо Станков за острите и основателни възражения на община Русе. Посочени са и конкретните точки, по които фирмата трябва да извади хвърлените от нея кестени в огъня. И да оправдае заделените от държавата сериозни средства. В крайна сметка договорите се подписват, за да се изпълняват както трябва. В русенския случай те не само че не са изпълнени, а направо са претупани. 
На ход е „Тарктур“ ЕООД. Дано само времето за корекции не е отлетяло безвъзвратно.