За втори път в период от две години и половина се посяга на лиценза на „Дунарит“, като на 4 август отново е стартирана процедура по вземане на решение за отнемане на лиценза за производство, търговия и транспорт на фирмата. За това съобщиха зам.-председателят на АБВ Румен Петков и областният председател на партията адвокат Венцислав Великов на пресконференция вчера. По думите им основанието е, че е повдигнато обвинение на член на съвета на директорите, по силата на което и съгласно изискванията на нормативната уредба, която регулира дейността на предприятието, веднага води до формална процедура по отнемане на лицензите. 
Обвинението е предявено на 3 август следобед, като постановлението е изпратено на МВР толкова бързо, че рано сутрина на 4-и е изпратено на директора на „Дунарит“ Кръстю Кръстев, като това писмо му е връчено на ръка същия ден, казаха от АБВ. По неофициална информация обвиненията са за купуване на акции на „Дунарит“ - акциите са под запор, купени са, а обвинението е срещу човек, който не е собственик, нито държател на акциите. 
Макар и на формално основание, МВР е изпратило писмо на изпълнителния директор на „Дунарит“, с което му дава срок, в който той може да възрази за това, че предстои вземане на решение за отнемане на трите лиценза. Обикновено срокът за обжалване на съответния акт е 7 или 14 дни. От АБВ са провели телефонен разговор с Кръстев, който е бил доста лаконичен, като е потвърдил, че ще внесе възражение.
Отнемането на лиценза означава спиране на работа в „Дунарит“, където 1300 работници са ангажирани пряко с производството. За 2016 г. „Дунарит“ е публикувал в Търговския регистър печалба от 29 млн., отбелязаха още Петков и Великов, като подчертаха, че до края на годината „Дунарит“ е обвързан с няколко договора за милиони долари.
Действието се предприема, когато има съдебна ваканция, няма парламентарен контрол и когато не може ефективно да се упражни институционален контрол. Няма друг случай, в който за 24 часа да е прието постановление на Специализираната прокуратура, и то да е придвижено. За да съсипем едно предприятие, 24 часа стигат, посочи още Петков.