Най-честите нарушения от началото на летния туристически сезон са свързани с разминаване между обещаното и полученото на място, т.е. липсват определени услуги, показват данните на Комисията за защита на потребителите. Институцията е съставила 115-120 акта за нарушения, но те не са повече в сравнение с предишни години. 
Според председателя на комисията Димитър Маргаритов, чрез предлагане на нещо допълнително търговците успяват да компенсират потребителите. Има и по-дребни нарушения, свързани с липса на някои задължителни реквизити, които законът изисква, но които не са в състояние да провалят почивката на туристите.
Комисията получава повече жалби от български туристи. Хората вече познават правата си и знаят, че има институции, които могат да реагират, когато има някакъв проблем. Сигналите от тях постъпват в комисията основно чрез сайта й и виртуалните приемни.
КЗП е извършила почти 2000 проверки, като част от тях са съвместни с други институции. Според Маргаритов, търговците си дават сметка, че качеството на туристическия продукт трябва да бъде високо от началото до края на сезона, за да може да се очаква и през следващите години повишаващ се интерес към Черноморието ни. Като цяло се отчита спокоен летен туристически сезон и не се наблюдават повече нарушения или някакви сериозни проблеми.