На един от най-големите християнски празници - Свето Преображение Господне, едноименната църква в Басарбовския скален манастир събра десетки вярващи на първия си храмов празник. Рано сутринта вчера те дойдоха, за да си запалят свещ и да се помолят за здраве. Тържествената литургия отслужи русенският митрополит Наум. Заедно с него съслужиха архимандрит Атанасий, протосингел на Западна и Средноевропейска епархия, отец Алеко Рачев, който е назначен за временно изпълняващ длъжността игумен на манастира, отец Минко и свещеник Йохан Крамер от Австрия, който от години е русенски зет. По време на светата литургия дякон Атанас беше ръкоположен за свещеник. 
Специално за празника митрополит Наум донесе за поклонение в манастира частица от светите мощи на свети великомъченик Теодор Тирон. Тя се съхранява в русенската митрополия и на големи празници се изнася за поклонение. Поклонилите се на мощите християни бяха помазани от отец Кирил. 
Храмът „Св.Преображение“ бе осветен на 18 септември миналата година в присъствието на български, румънски и руски висши духовници и стотици православни християни, стекли се за празничния повод в обителта. Основният камък за градежа на църквата бе положен на 24 септември 2005 година.