39.3 градуса на сянка измериха вчера в 18 ч в Хидрометеорологичната станция и записаха нов летен рекорд в Русе. Досегашният беше 39.2 градуса, измерени на 4 август 1987 г. Тези горещини не са изненада за русенци, по-любопитно е, че на 4 август 1980 г. живакът е показвал само едва 11,9 градуса над нулата, които изглеждат почти зимни на фона на жегата навън. Горещият въздух, който идва от алжирската част на Сахара и който налегна с червен код Европа, беше кръстен „Луцифер“ от италианската преса. Днес падналият ангел се очаква да закове термометъра на 41 градуса на сянка. 
Хората обаче се научиха да се пазят от жарките лъчи на слънцето и през вчерашния ден не са много потърсилите помощ заради прегряване. Най-много работа по традиция са имали спешните медици. Десетина човека са ги повикали заради неразположения, свързани с жегите. Най-честите оплаквания са били за прилошавания, ниско кръвно, имало е и колабирали хора. Броят им обаче е толкова, колкото и друг път при подобни метеорологични условия, смятат от Спешна помощ. 
На някои е оказана помощ на място, а други са откарани до Спешното отделение на УМБАЛ-Русе, където са им поставени системи. От болницата пък коментираха, че днес в Спешното са постъпили двама души с инсулти, но не можеха да бъдат категорични, дали тези тежки състояния са резултат от високите температури или по други причини, свързани със здравето на пациентите.
Според метеролозите още другата седмица „Луцифер“ ще бъде избутан от по-хладен въздух. В неделя се очакват 40 градуса на сянка и постепенно температурите да се понижават до по-поносими.