Трус от Вранча с магнитуд 4.9 по Рихтер събуди кошмарни спомени в Русе. В 5.32 часа вчера живеещите по високите етажи усетиха разклащане, сякаш гигантска ръка си играе с блока им. За радост всичко приключи много бързо, а и повечето хора в този час спяха и така си спестиха тревогите.
Земетресението бе с епицентър в сеизмично активната област Вранча, откъдето дойде бедственият трус на 4 март 1977 година. Заради сравнително малкия му магнитуд няма пострадали хора и сгради. 
Трус със сила 4.6 по Рихтер и епицентър само на няколко километра от вчерашния бе регистриран и във вторник в 13.27 часа.
Пред местни медии директорът по научна дейност на Националния геофизичен институт на Румъния Мирча Радулян заяви, че е нормално през определен период от време да има разклащане на земята с интензитет над 4,4 по скалата на Рихтер.
„Последните трусове с магнитуд над 4 са регистрирани през юни, нормално е да има засилване на сеизмичната активност, но тя не представлява опасност за населението и не нанася щети“, казва Мирча Радулян.
Според една от теориите с малките трусове се освобождава напрежението, създадено при движението на тектоничните плочи и така се предотвратява бедствено земетресение.