Повечето от десетината къщички за книги, които от миналата есен русенци виждат на различни места в града, са останали празни. 
До две седмици ще направим ново зареждане с книги, обяснява Полина Лъвчиева, председател на клуб „Мечтание“, по чиято идея бяха създадени къщурките. Нашето предложение беше да ги поставим най-вече в градската градина в центъра, но тъй като там архитектурният комплекс бил паметник на културата, получихме отказ, разказва Лъвчиева.  Затова от клуба определили други десет точки, където на Димитровден миналата година се появиха симпатичните дървени кутии, вдигнати на дървена поставка, с вратички с прозорчета, през които се виждаха книгите. 
Две от къщичките са в болницата - там постоянно има интерес към книгите, една направо си поръчаха и си платиха от болница „Медика“, две сложихме в двора на Русенския университет - там пък студентите в едната веднага сложиха стотинки за късмет! - къщички има още в парка, на детски площадки, на Американското пазарче и на кея, разказа русенката. Притеснението, че тези интелектуални минидомове могат да станат обект на вандализъм, били разсеяни. Единствено къщичката на кея привлякла вниманието на хулигани, затова от „Мечтание“ си я прибрали оттам.
Интересно е как в различните райони хората оставят различни книги, разказва Полина Лъвчиева. В къщичка близо до Европейското училище скоро се появили сборници по математика, а в квартал „Изток“ читателите зареждали „светска литература“ - модни и хай лайф списания. Но след първоначалния интерес хората все по-често започнали да „забравят“ да върнат прочетените книжки или да донесат от вкъщи свои. 
Сега предстои от клуб „Мечтание“ да напълнят отново къщичките с книжнина. Към тази акция може да се включи и всеки, който желае, подканя Полина Лъвчиева. И добавя, че клубът възнамерява да изработи още 15 такива къщурки, като идеята е този път те да бъдат сложени в училищни дворове. И двата проекта са получили финансиране от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. 
Дали учениците ще предпочетат тези „дворни“ читални вместо училищните библиотеки? Ами, ние смятаме, че така даваме още една възможност на младежите да посегнат към книга, обяснява Лъвчиева, която освен всичките си останали занимания сама пише книги. И не скрива своето учудване, че от Дойче шуле дори поискали при тях да бъдат поставени цели три къщички.