Жени, които страдат от заболяване на венците, са изправени пред по-голям риск да развият няколко вида рак, особено тумори на хранопровода и на гърдата, сочи американско изследване.

„Наличието на пародонтоза се свързва с 14% по-висок риск от развитие на рак”, заключава изследването, публикувано в сп. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention („Кенсър епидемолоджи, байомаркърс енд привеншън”) на американското дружество за ракови изследвания.

„Най-тясна връзка има с рака на хранопровода, за който е три пъти по-вероятно да се появи у жени с пародонтоза”.

Изследователите са открили и „значително по-висок риск” за белодробен рак, рак на жлъчния мехур, меланома и рак на гърдата.

Изследването обхваща периода 1999-2013 и в него са участвали над 65 000 жени в менопауза, които са попълвали въпросници за здравето си.

Жените, на възраст от 54 до 86 години, са били проследявани за период от 8 години.

Това изследване е първото, което се насочва към връзката между болестта на венците и всички видове рак, както и към жените, каза деканът на катедрата по обществено здраве в щатския университет на Ню Йорк в град Бафъло Джийн Уактавски Уенде.

Специалистката подчерта, че са нужди още изследвания, за да се разбере как точно пародонтозата благоприятства за появата на рак.

Според една от теориите, в слюнката и зъбната плака може да има вредни патогени, които се пренасят чрез заразената тъкан на венците в кръвообращението.

„Хранопроводът е много близо до устната кухина и затова периодонтални патогени могат по-лесно да достигнат и да инфектират лигавицата му и да повишат риска от рак именно там”, посочи Уактавски Уенде.