Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се присъедини към президента на Палестинската автономия Махмуд Абас миналата седмица, повтаряйки подбуждането му към мюсюлманите по света да "защитават Ал-Акса".

Просто повтарянето на лъжливото обвинение не беше достатъчно за турския диктатор, който доля масло в огъня, като не само нарече премахването от Израел на металотърсачите от входовете към Хълма на храма "недостатъчно", но и каза, че войниците от израелската армия "замърсяват" мястото с ботушите си ,

Ние сме съгласни с оценката на говорителя на външното министерство Емануел Нашон, че думите на турския президент са "измамни" и "изкривени". "Той би направил по-добре да се справи с проблемите и трудностите в своята страна", каза Нашон, добавяйки, че "дните на Османската империя са свършили." Наричайки Ердоган "последния човек", който може да проповядва на Израел", Нашон посочи продължаващата война на Турция срещу нейното кюрдско малцинство. "Би било интересно какво ще каже Ердоган на кюрдите и жителите на Северен Кипър", се казва в изявление на кабинета на премиера.

От очевидно новия подход на външното министерство към турските отношения следва, че всички ние трябва да сме съгласни с председателя на Yesh Atid Яир Лапид, че Израел трябва да подкрепи създаването на кюрдска държава. Най-накрая трябва публично да признаем османския геноцид срещу арменците.

И двете действия са морално правилни, но второто действие е претърпяло неоснователно забавяне. Израелската външна политика към Турция вече не може да игнорира продължаващата враждебност, която Ердоган показва публично в тази нова ера на предполагаемо сближаване.

Лапид не нанесе никакви удари, добавяйки към своето разочарование от турския лидер заявлението, че Израел трябва също да отхвърли идеята за газопровод към Турция. Време е, каза той, да се покаже на Ердоган, че не може да тормози Израел. "Дойде време да спрем да се самопредлагаме на турците, които всеки път идват и ни ритат по-силно", каза Лапид пред журналисти по време на брифинг в Тел Авив. "Трябва да кажем:" Добре, разбираме, сега трябва да ръководим собствената си политика: Отсега нататък подкрепяме създаването на независима кюрдска държава, трябва да признаем арменския геноцид, трябва да вършим всички онези неща, които не направихме, когато имахме добри отношения с Турция, защото нямаме и няма да имаме в бъдеще ", каза той.

15-те милиона кюрди в Турция представляват близо 18% от населението на страната. Подобно на повечето свои мюсюлмански съграждани, те са сунити, но се борят да запазят особеностите на своята култура, етническата си идентичност. Някои от действителните боеве се провеждат от името на кюрдските бунтовници, ПКК, което доведе до десетки хиляди смъртни случаи през последните десетилетия.

Между юли 2015 г. и декември 2016 г. около 1200 цивилни и 800 членове на турските сили за сигурност бяха убити, а повече от 500 000 бяха разселени. Ердоган арестува стотици членове на кюрдската Народна демократическа партия (НДП) при оспорвани обвинения в сътрудничество с ПКК, чието физическо унищожение преследва, отказвайки да преговаря.

Израел е мълчал пред лицето на това продължаващо насилие, като е получил фалшив комфорт в мрачния факт, че международната общност, водена от ЕС и САЩ, също остана мълчалива. Да, всички са съгласни, че Ердоган е безскрупулен, но извинява своите ексцесии, като цитира ролята на Турция в борбата с „Ислямска държава“ (ИД), членството й в НАТО и нейното геостратегическо значение.

Не забравяйте, че икономиката на Турция е в застой, но обществото все още се бори след катаклизма на проваления преврат, тъй като се опитва да се бори срещу ИД и да се справи с огромния натиск за приемане на около 3 милиона бежанци.

Независимо от всичко, това не оправдава задържането на десетки кюрдски журналисти, арестуването на дузина кюрдски парламентаристи, използването на колективно наказание срещу цели кюрдски градове и села и безмилостното преследване на сирийските кюрди, които обвинява за лоялност към ПКК.

Кюрдският разказ поразително наподобява на нашия. И двата народа са етнически уникални, имат богати култури и подкрепят демокрацията и правата на човека - и до 1948 г. и на двата им липсва тяхна държава. Като евреи и като ционистки поддръжници на Израел като еврейска държава ние сме морално задължени да подкрепяме правото на кюрдския народ на самоопределение.

Подобно на евреите, кюрдите са били подчинени на управлението на други от хиляди години. Регионалното правителство на Кюрдистан, полуавтономно правителство в Северен Ирак, обяви, че ще проведе референдум за независимост на 25 септември. Задължение за нас е да подкрепим стремежа им към държавност..

------------

Редакционен коментар на в. „Джерусалем пост“.