С финтови юридически маневри „Русенска корабостроителница Запад“ се опитва да отстрани неудобно вещо лице, призовано по делото на дружеството срещу Корпоративна търговска банка. Както става ясно от решение на Русенския районен съд от 24 юли, обект на атаката е съдебният експерт Р.М.Д., по някакви причини неудобен за дружеството. Искът на синдиците на кредитната институция към неработещата вече корабостроителница е за над 33 млн. лева.  Видно от материалите по делото, вещото лице е изготвило и внесло своето заключение по делото КТБ-Корабна на 6 март тази година. То очевидно не се е харесало на „Русенска корабостроителница Запад“, тъй като фирмата без никакво бавене с две последователни молби от 6 март 2017 г. и от 13 март 2017 г. е поискала отстраняване на Р.М.Д. Когато тези молби остават неудовлетворени, Корабната, представлявана от изпълнителния й директор Митко Димитров, пробва друга юридическа хватка - завежда дело срещу вещото лице, в което твърди, че през юни 2016 г. тя е взела от фирмата заем в размер на 1000 лева, който не е върнат до момента. 
Искът цели единствено отвода й като вещо лице по тьрговското дело, твърди Р.М.Д. И съдът взема нейна страна, тъй като за този заем дружеството не може да представи никакви писмени доказателства. По време на делото от „Русенска корабостроителница Запад“ обясняват тази липса с факта, че  административната му сграда е запечатана. Съдът обаче има и друг начин за проверка - наличната „Справка за вземанията на „Русенска корабостроителница запад“ АД към 31 август 2016 г., включваща информация за длъжника, вида и размера на вземането“. Там такова вземане липсва, а списъкът не е оспорен от дружеството. 
В крайна сметка съставът на РРС отхвърля иска на фирмата и я осъжда да заплати на Р.М.Д. сумата от 300 лв. за разноски по делото. Решението подлежи на обжалване пред Русенски окръжен съд.